31.07.24

2 серпня день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів


2 серпня на міжнародному рівні вшановується пам’ять жертв нацистського геноциду ромів. Ця дата – данина пам’яті тим, хто загинув від геноциду в роки Другої світової війни. В ніч з 2 на 3 серпня 1944 року, в газових камерах табору смерті Аушвіц-Біркенау було живцем спалено близько три тисячі ромів, в тому числі дітей і старих. Вважається, що під час націонал-соціалізму загинуло від 300 тис. до 500 тис. ромів. А всього на території України загинуло понад 20 тисяч українських ромів. Цей геноцид залишився глибокий шрам на душах сотень тисяч людей, а його сліди відчуваються й досі.

Відділ освіти, культури, молодіжної політики та спорту Дальницької сільської ради з метою  вшанування пам’яті жертв Голокосту ромів у роки Другої світової війни надає офіційну інформацію з достовірних джерел щодо досліджень історії геноциду ромського народу, опублікованих на офіційному веб-сайті УЦВІГ, де опубліковані різноманітні наукові та педагогічні видання:

1. Переслідування та вбивства ромів на теренах України у часи Другої світової війни: Збірник документів, матеріалів та спогадів / Авт.-упор. Михайло Тяглий. – К.: Український центр вивчення історії Голокосту, 2013. – 208 с.; іл.
2. Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація. Матеріали науково-практичної конференції, Київ, 4 жовтня 2016 р. – К.: Укр. центр вивч. історії Голокосту, 2016. – 230 с.  
3.
Роми: міфи та факти. Навчально-методичний посібник для вчителя з протидії ромофобії / Авт.-упоряд. О. Войтенко, М. Тяглий. – Київ: Український центр вивчення історії Голокосту; КВІЦ, 2018. – 140 с.  
4.
Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі. Науковий часопис 2(6) 2009. 
5.
Центром створений окремий сайт з історії геноциду ромів України в рамках проєкту “Зневажений геноцид”. Доля ромів у зоні німецької окупації України під час Другої світової війни».
6.
ВИСТАВКА ПРО ГЕНОЦИД РОМІВ У ТРАНСНІСТРІЇ  


ПАМ`ЯТАЄМО!

Немає коментарів:

Дописати коментар