30.08.19

Рішення серпневої конференції педагогічних працівників ЗЗСО та ЗДО Дальницької сільської ради 29.08.2019 року


Рішення
серпневої  конференції педагогічних  працівників ЗЗСО та ЗДО Дальницької сільської ради  29.08.2019 року

Обговоривши інформаційно-аналітичні матеріалами з питань підготовки до 2019-2020 навчального року та доповідь начальника відділу освіти, культури, молодіжної політики та спорту Дальницької сільської ради «Нова українська школа: від старту до успіху. Нові можливості розвитку освіти в Дальницькій ОТГ», конференція педагогічних працівників  рекомендує:

1. Доповідь  взяти до відома.

 2. У 2019/2020 н.р. діяльність Відділу освіти, культури, молодіжної політики та спорту Дальницької с/р, педагогічним колективам освітніх закладів,  спрямувати на підвищення якісного рівня освітніх послуг шляхом:
– модернізації змісту дошкільної та початкової освіти;
  забезпечення рівного доступу до якісної освіти;
– переходу початкової та основної  школи на новий зміст навчання відповідно до вимог Нової української школи (забезпечення учителів відповідними державними програмами та інструктивно – методичними матеріалами);
– оновлення змісту, форм і методів навчання та виховання в умовах упровадження Нової української школи та реалізації нових Державних стандартів освіти;
– підвищення рівня професійної компетентності педагогів;
– задоволення запитів особистості;
  удосконалення системи моніторингу якості освіти;
– сприяння формуванню здорового способу життя, фізичному розвитку дітей та підготовці молоді до самостійної діяльності;
– підвищення соціального захисту учасників освітнього процесу;
– реалізації завдань, передбачених обласним планом заходів з реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2029 року.
-- забезпечити інтеграцію дітей із особливими освітніми потребами у загальноосвітній простір шляхом створення умов в інклюзивних класах закладів освіти.
-- забезпечити комп’ютерною та мультимедійною технікою, обладнанням  дидактичним матеріалом, меблями заклади загальної середньої та дошкільної освіти , необхідними для впровадження компетентнісного навчання.
-- сприяти у наданні всім освітнім закладам швидкісного доступу до Інтернету з використанням сучасних технологій під’єднання для високоефективного доступу до освітніх ресурсів.
-- здійснити заходи щодо утворення опорного закладу та оснащення його сучасною матеріально-технічною базою, зокрема кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, навчальними комп’ютерними комплексами, мультимедійним обладнанням тощо.
-- забезпечувати якісне підвезення дітей, які проживають поза межею пішохідної доступності, та придбання одного шкільного автобуса для підвезення дітей до закладів освіти..

---забезпечувати оздоровлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплення оздоровленням дітей шкільного  віку у пришкільних  оздоровчих таборах.
--забезпечувати стовідсоткове безкоштовне харчування дітей 1-4 класів, пільгових категорій, дітей, батьки яких брали, беруть участь у ООС ЗСУ, дітей-переселенців).
--продовжити проведення просвітницької роботи серед дітей та батьків щодо відповідального ставлення до раціонального харчування та особистого здоров’я.
-- забезпечити виплату одноразової матеріальної допомоги дітям – сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнилося 18 років.
--працювати над удосконаленням  системи управління охороною праці, безпеки життєдіяльності навчальних закладів згідно з вимогами нормативно-правових актів державної, галузевої та внутрішньої чинності з питань охорони праці.
-- постійно тримати на контролі питання забезпечення закладів освіти  ОТГ висококваліфікованими  спеціалістами з відповідною фаховою освітою.
--здійснити заходи щодо охоплення  дошкільною освітою  100% дітей від трьох до шести (семи) років.
-- продовжити роботу щодо створення оптимальних організаційно-педагогічних умов для реалізації вимог Базового компонента дошкільної освіти, підвищення якості освіти.
--забезпечувати функціонування та розвиток загальної середньої та дошкільної освіти відповідно до  вимог Закону України «Про освіту».
   Домогтися виконання:
– основних енергозберігаючих заходів;
– основних заходів щодо дотримання Державних  санітарних  правил і норм.
-- продовжити  роботу над науково – методичною проблемою «Модернізація системи навчально-методичної роботи з метою розвитку  творчої індивідуальності та  професійної компетентності  педагогічних і управлінських кадрів, як шлях до підвищення якості освітніх послуг»
--здійснювати інформаційно-консультативну роботу та забезпечити різноманітними формами проведення методичної роботи щодо реалізації концепції «Нова українська школа».
--здійснювати постійний науково – методичний супровід і прогнозування професійного розвитку  педагогічних управлінських та методичних кадрів.
-- активізувати роботу щодо включення педагогічних колективів, керівників шкіл, учителів у пошукову, експериментально – дослідницьку діяльність, реалізацію їхнього творчого потенціалу, поширення педагогічного досвіду щодо стимулювання творчого, інтелектуального, духовного розвитку та задоволення потреби в професійній самореалізації працівників освітньої галузі.
-- забезпечити методичний супровід щодо виконання вимог інструктивно-методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України „Щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році” (лист Міністерства освіти і науки України 01.07.2019 № 1/11-5966).
-- продовжити роботу щодо здійснення науково – методичного супроводу реалізації завдань Нової української школи, Державних стандартів, нових навчальних програм із метою підвищення рівня професійної компетентності вчителів, звернути увагу на:

– удосконалення науково-методичного супроводу інновацій шляхом залучення фахівців освітніх установ;
– використання освітніх та соціальних порталів.
--здійснювати навчально-методичне забезпечення інваріантної та варіативної складової навчального плану закладів загальної середньої освіти.
--постійно надавати методичну допомогу керівникам закладів освіти, педагогічним працівникам із організації роботи в профільних класах.
-- організувати роботу методичних структур з формами і методами роботи, які б найбільше задовольняли запити педагогічних працівників, які викладають у профільних класах.
-- удосконалити організаційно – методичний супровід різних видів моніторингу якості дошкільної, загальної середньої освіти.
-- активізувати використання сучасних інформаційних та комунікаційних технологій у системі науково – методичної роботи з педагогічними працівниками.
-- здійснювати заходи щодо популяризації і упровадженню STEM-STEAM-STREAM- освіти в освітній процес.
-- звернути особливу увагу на удосконалення роботи методичних об’єднань учителів – предметників у зв’язку із затвердженням оновлених програм для 2-11 класів та запровадженням компетентнісного підходу до навчання.
-- вжити заходів щодо підвищення кваліфікацій педагогічних працівників,  учителів початкових класів та педагогічних працівників, які працюють із учнями з особливими освітніми потребами.
--з дійснювати методичний супровід реалізації вимог Базового компонента дошкільної освіти.
-- координувати діяльність закладів дошкільної освіти щодо виконання основних завдань розвитку дошкільної освіти.
-- сприяти підвищенню якості  дошкільної освіти.
-- забезпечити методичний супровід щодо виконання вимог інструктивно-методичних рекомендацій «Щодо організації діяльності закладів освіти, що забезпечують здобуття дошкільної освіти у 2019/2020 навчальному році (лист МОН України від02.07.2019№ 1/9-419).
-- спрямувати роботу на надання педагогічним працівникам дошкільних закладів освіти  ОТГ дієвої допомоги щодо використання інноваційних технологій.
-- забезпечувати співпрацю з комунальною установою Овідіопольської районної ради «Овідіопольський «інклюзивно-ресурсний центр» щодо проведення  комплексної психолого-педагогічної оцінки  розвитку дитини.
-- вести реєстр дітей, які пройшли  комплексну оцінку і перебувають на обліку в Центрі.
-- надавати  консультації педагогічним працівникам закладів освіти  з питань організації інклюзивного навчання.
-- надавати  консультативно-психологічну допомогу батькам дітей з особливими освітніми потребами у формуванні  позитивної мотивації щодо розвитку таких дітей.

3. Директорам закладів загальної середньої освіти:
-- підготувати і провести педагогічні ради за підсумками  роботи у минулому навчальному році, визначити  завдання на 2019/2020 н.р. 30 серпня 2019 року.
3.1. Організувати та провести:

– перший урок відповідно до методичних  рекомендацій для проведення Першого уроку в 2019/2020 навчальному році;
  урочисте святкування Дня знань 2 вересня 2019 року;

3.2. Пріоритетними напрямками з удосконалення управління закладами освіти  вважати:
  розвиток самоврядування та державно-громадського управління у сфері освіти (органи самоврядування працівників закладу освіти, здобувачів освіти, органи батьківського самоврядування, наглядові ( піклувальні) ради закладу освіти) в умовах децентралізації;
– модернізацію системи управління закладом освіти, оновлення змісту освіти, удосконалення методів навчання, запровадження сучасних технологій, розвиток матеріально-технічної бази;
– розвиток інноваційного простору кожного закладу загальної середньої освіти;
– здійснення глибокого аналізу стану функціонування закладу загальної середньої освіти, визначення перспектив, окреслення стратегії досягнення мети і планування діяльності відповідно до сучасних тенденцій розвитку освіти в державі;
– постійне оновлення менеджерських знань, розвиток, саморозвиток та самовдосконалення керівника, підвищення управлінської компетентності в умовах запровадження Концепції Нової української школи.

3.3. З метою модернізації кадрової політики:
– забезпечити виконання заходів щодо підвищення якісного складу педагогічних працівників;
– забезпечити участь педагогічних працівників міжшкільних, району, обласних у дистанційних курсах, тренінгах у між курсовий період;
– вживати заходів щодо максимального повернення та працевлаштування випускників педвузів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням, створювати належні умови для їхньої праці, побуту, творчого зростання;
– урахувати в замовленні на курси підвищення кваліфікації на 2020 рік потреби вчителів, які забезпечуватимуть реалізацію нових навчальних програм в умовах модернізації освіти;
– продовжити практику морального та матеріального  стимулювання педагогічних працівників району.
3.4. З метою підвищення якості освіти:
– забезпечити підвищення якості освіти шляхом оновлення змісту, форм і методів навчання та виховання,  впровадження компетентнісного підходу, програм допрофільної підготовки та профільного навчання, удосконалення навчальних програм, зміцнення матеріально-технічної бази, підвищення рівня  професійної компетентності педагогів;
– забезпечувати формування в учнів компетентностей, що  знадобляться їм у сучасному світі: володіння іноземними мовами та інформаційними технологіями, уміння критично мислити, співпрацювати з іншими, навчатися впродовж життя, бути відповідальними громадянами своєї країни;

– узяти під особистий контроль рівень викладання предметів та дотримання педагогічними працівниками критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів;
– забезпечити умови щодо виконання методичних рекомендацій до оновлених освітніх програм розроблених на виконання Закону про освіту та відповідних Державних стандартів (Наказ № 405 від 20.04.2018 року, № 406 від 20.04.2018 року, №407 від 20.04.2018 року, №408 від 20.04.2018 року);
– сприяти розвитку STEM – освіти у закладах загальної середньої та дошкільної освіти;
– аналізувати результати ЗНО випускників із предметів, їхню відповідність річному оцінюванню та визначати якісний показник роботи всіх учителів, які викладають предмети, обрані учнями для ЗНО, ініціювати обговорення вказаного питання педагогічними радами;
– на засіданнях методичних формувань проводити тренінгові заняття,  он-лайн-тестування з метою підвищення якості підготовки педагогів-практиків до розв’язання тестових завдань різних рівнів;
– використовувати результати ЗНО випускників під час фахової атестації педагогічних працівників, у ході розподілу педагогічного навантаження, матеріального заохочення вчителів;
– забезпечити пріоритетний розвиток та функціонування української мови як державної, англійської мови як  мови міжнаціонального спілкування;
– забезпечити наступність на всіх рівнях шкільного навчання, адаптацію дитини до навчання в початковій, основній школі, виявлення проблем адаптаційного періоду та їх усунення;
– приділити особливу увагу організації здобуття освіти дітьми з особливими потребами;
– удосконалювати систему державно – громадського управління в умовах децентралізації.

3.4. З метою реалізації завдань Нової української школи:
– забезпечити необхідні умови, засоби і технології для навчання учнів, педагогів, батьків Нової української школи ;
  забезпечити реалізацію завдань, визначених оновленими навчальними програмами, Державним стандартом початкової освіти та умовами реалізації концепції «Нова українська школа»;
  забезпечити навчальне середовище для реалізації концепції «Нова українська школа» у 1-х, 2-х класах ЗЗСО;
  планування і дизайн освітнього простору школи спрямувати на розвиток дитини та мотивації її до навчання.

3.5. З метою створення оптимальних умов роботи із дітьми з особливими освітніми  потребами:
– продовжувати розширення мережі навчальних закладів із інклюзивним навчанням, удосконалювати нормативну базу;
– створити  міжшкільне  методичне об’єднання вчителів, які  працюють з дітьми з особливими освітніми потребами;
– здійснювати заходи щодо підвищення кваліфікації вчителів та керівників закладів освіти, які  працюють в умовах інклюзії;

– здійснювати  системний  кваліфікований  психолого-педагогічний  супровід  дітей із особливими  освітніми потребами,  які перебувають на інклюзивному навчанні;
– вивчати досвід шкіл  із інклюзивним навчанням, його результативність та можливості застосування;

3.5. з метою удосконалення роботи з обдарованими дітьми:
– забезпечити підвищення  рівня  науково-дослідницької роботи з обдарованими учнями;
   впроваджувати очно-дистанційне навчання обдарованої  молоді;
    забезпечити підвищення якості роботи  районної МАН та залучити до навчання в ній максимальної кількості обдарованих школярів;
  посилити контроль за цільовою підготовкою учнів  до участі в олімпіадах, конкурсах, Іnternet-олімпіадах;
   забезпечити підвищення якості підготовки  школярів до Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів;
    забезпечити впровадження у роботу з обдарованими учнями   інноваційних освітніх технологій;
         сприяти активному залученню вчителів, психологів до участі у Всеукраїнських конкурсах педагогічної майстерності, спрямованих на  роботу з обдарованою учнівською молоддю.

3.6. Із метою підвищення ефективності впровадження у освітній процес закладів освіти  інформаційно – комунікаційних технологій:
  оновлювати базу даних закладів загальної середньої та дошкільної освіти у державній інформаційній системі освіти (ДІСО ВО Дальницької с/р);
         постійно поповнювати інформацію на сайтах закладів загальної середньої освіти, дошкільної та позашкільної  освіти;
         формувати інформаційну культуру учнів та педагогічних працівників відповідно до їхніх інформаційних потреб;
         залучати учнів та педагогічних працівників до участі в on – line, of – line проектах, програмах, експериментах, олімпіадах, конкурсах, Інтернет – заходах (семінари, вебінари, скайп-наради), Інтернет-олімпіади;
    використовувати Інтернет – ресурси та сервіси як засіб інформальної освіти вчителя та учня;
–підвищувати ефективність використання Google-сервісів в адміністративній діяльності та освітньому процесі;
    упроваджувати систему дистанційного навчання та забезпечення за її допомогою ефективного використання ІКТ;
   сприяти активному упровадженню дистанційного навчання для дітей із особливими освітніми потребами;
    продовжити роботу щодо створення Інтернет-ресурсів учителями-предметниками;
   залучати вчителів і учнів до упровадження STEM-освіти в освітній процес;
   сприяти  розробці, реалізації та презентації STEM-проектів;
– запровадити інноваційні, ігрові технології навчання, технології case-study, інтерактивнї методи групового навчання, проблемні методики з розвитку критичного і системного мислення тощо;
    корегувати зміст окремих тем навчальних предметів з акцентом на особистісно-розвивальні, ігрові методики навчання, ціннісне ставлення до досліджуваного питання;
      створити педагогічні умови для здобуття результативного індивідуального досвіду проектної діяльності та розробки стартапів.

 3.7. Для удосконалення профільного навчання:
– передбачити охоплення профільною освітою всіх учнів 10-11 класів ЗЗСО Дальницької с/р відповідно до нової типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня, затвердженої  наказом МОН від 20.04.2018 року №408);
– передбачити упровадження допрофільної підготовки для учнів 8-9 класах  відповідно до профілю навчання та спецкурсів для поглибленого  вивчення профільних предметів в 10-11 класах;
– передбачити зміцнення навчально-матеріальної бази для упровадження профільного навчання;
– постійно проводити моніторинги участі учнів профільних класах в олімпіадах,  конкурсах, їхню результативність у ЗНО;
– учителям, які працюють у профільних класах, постійно вдосконалювати професійну майстерність, упроваджувати сучасні підходи до  викладання предметів, працювати на кінцевий результат – високу якість знань старшокласників.

 3.8. З метою посилення заходів виховного впливу на учнівську молодь:
– забезпечити  розвиток виховних систем закладів загальної середньої освіти;
– сприяти подальшому розширенню напрямів співробітництва закладів освіти  із громадськими організаціями, соціальними інститутами з питань патріотичного виховання;
  забезпечити розвиток системи морально-етичного виховання учнів;
– забезпечити участь школярів у Всеукраїнських історичних заходах;
– забезпечити системність в організації заходів правового, психолого-педагогічного, соціально-медичного, освітнього, інформаційно-освітнього характеру.

3.9. З метою активізації роботи з військово-патріотичного виховання:
– створити на базі закладів загальної середньої освіти рої та здійснювати їхню підготовку відповідно до Положення «Про організацію Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в освітніх закладах»;
  проводити навчально-польові збори учнів закладів загальної середньої освіти ОТГ централізовано із залученням представників Овідіопольського районного військового комісаріату та військових частини, що розташовані на території району;
– продовжити  роботу гуртків військово-спортивного профілю («Школа безпеки», «Сокіл» («Джура») тощо) на базі освітніх  закладів;

3.10. З метою розвитку здоров’я збережувальної  функції освіти:
  забезпечити розвиток здоров’язберігаючого освітнього середовища;
– здійснювати комплектацію матеріально-технічної бази спортивних залів закладів освіти обладнанням, яке необхідне для якісного проведення уроків фізичної культури;
– забезпечити оновлення матеріальної бази спортивних залів та збереження спортивних споруд, що розташовані на спортивних комплексах закладів освіти;

– забезпечити існуючі спортивні зали  та спортивні майданчики закладів освіти новим спортивним обладнанням та інвентарем;

3.11. З метою удосконалення роботи шкільних практичних психологів забезпечити:
– психологічний супровід учасників освітнього  процесу;
– адаптацію вчителів до роботи в умовах реалізації концепції «Нова українська школа»;
– психологічний супровід на сучасному рівні першокласників Нової української школи;
– індивідуальний підхід до кожного учасника освітнього  процесу;
– збереження та посилення психічного здоров’я учнів;
– психологічну готовність учнів 11-го класу до здачі ЗНО;
– психологічний супровід дітей та допомога батькам, які навчаються за інклюзивною формою;
– надання психологічної допомоги дітям дошкільного та шкільного віку, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення ООС ЗСУ;
– ефективну роботу психологів щодо профілактики правопорушень та суїцидальних спроб серед дітей та молоді;
– створення у закладах освіти інформаційних куточків з методичною літературою, інформацією про телефон довіри, даними про адреси і режими роботи психологічних центрів допомоги.

3.12. З метою посилення соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:
– забезпечити створення належних умов та соціального захисту при здобутті якісної освіти дітьми – сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та учнями з особливими потребами;
– активізувати  роботу щодо розв’язання проблем дітей пільгових категорій із метою поліпшення умов проживання, навчання та виховання;
– посилити  контроль за дотриманням чинного законодавства з питань захисту соціально незахищених дітей;
– забезпечувати психологічний супровід учнів у процесі навчання та виховання, підтримку дітей вразливих категорій.

6.13. З  метою удосконалення роботи  шкільних бібліотек:
– підвищувати роль бібліотекаря та його діяльності в системі формування інформаційної, бібліотечно – бібліографічної, читацької культури читачів в умовах Нової української школи;
– сприяти повноцінному задоволенню потреб учасників освітнього процесу в навчальній, довідковій і навчально-популярній літературі, забезпечення її різноманітності відповідно до вимог Нової української школи;
   забезпечити бібліотеки закладів загальної середньої освіти сучасною комп’ютерною технікою, необхідними програмними засобами, підключенням до мережі Інтернет;
   створити на базі шкільної бібліотеки закладу загальної середньої освіти бібліотечно-інформаційний центр, що здійснює бібліотечно-інформаційне забезпечення освітнього процесу;
– своєчасно надавати учням і вчителям доступу до потрібної інформації, удосконалення досвіду під час аналізу інформаційних потреб, задоволення освітніх індивідуальних запитів, інтересів;
   розширювати інформаційний простір користувачів засобами Інтернет-ресурсів;
  використовувати інноваційні форми роботи з читачами під час участі у щорічному Всеукраїнському місячнику шкільних бібліотек.

4. Керівникам закладів дошкільної освіти:

4.1. 30 серпня 2019 року підготувати і провести педагогічні ради за підсумками роботи у  минулому навчальному році та визначити основні завдання  на 2019/ 2020 навчальний рік;
4.2. Діяльність закладу організовувати відповідно до інструктивно-методичних рекомендацій «Щодо організації діяльності закладів освіти, що забезпечують здобуття дошкільної освіти у 2019/2020 навчальному році (лист МОН України від02.07.2019№ 1/9-419);
4.3. Активізувати співпрацю із закладами загальної середньої освіти щодо створення умов для успішного переходу дитини з першого рівня освіти до наступного;
4.4. Укомплектувати заклади практичними психологами, забезпечити психологічний супровід, вирішення проблем соціалізації дошкільнят;
4.5. Забезпечити проведення внутрішнього моніторингу якості освіти;
4.6. Забезпечити систематичне відвідування закладу вихованцями старшого дошкільного віку;
4.7. Продовжити роботу щодо організації сучасного освітнього середовища закладу дошкільної освіти, сприятливого для формування гармонійно розвиненої особистості та реалізації індивідуальних творчих потреб кожної дитини.



Немає коментарів:

Дописати коментар