02.01.19

№4 Про організацію роботи практичних психологів у 2018/2019 навчальному році у загальноосвітніх закладах Дальницької сільської ради




НАКАЗ
02.01.2019р.                                                                                                 №4


      Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 03.05.1999 року №127 «Про затвердження Положення про психологічну службу системи освіти України» та змін, внесених до нього наказом Міністерства освіти і науки України від 23.07.2009року №  616 «Про внесення змін до Положення про психологічну службу системи освіти України», наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2001 року № 691 « Про затвердження Положення про психологічний кабінет», наказом Міністерства освіти і науки України від 20. 04.2001 року № 330 «Про затвердження Положення про експертизу психологічного і соціологічного інструментарію, що застосовується в навчальних закладах Міністерства освіти і науки України», листом Міністерства освіти і науки України від 27. 08.200 року №1\9-352 «Про планування діяльності, ведення документації і звітності всіх ланок психологічної служби системи освіти і науки України», листом Міністерства освіти і науки України від 07. 08.2015  року №2/3-14-1572-15 « Щодо профілактики учинення дітьми самоушкоджень», рішенням комітету державної служби України у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції» від 07.07.2015 року № 13 « Заходи з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної організації», наказом Міністерства освіти і науки України від 08. 08.2017  року №1127 «Про затвердження Плану заходів Міністерства освіти і науки України щодо розвитку психологічної служби системи освіти України на період 2020року», листом МОНУ від 28.07.2017року №1/9-414 «Про забезпеченість фахівцями психологічної служби системи освіти та пріоритетні напрямки діяльності у 2017-2018 навчальному році», Етичним кодексом психолога з метою підвищення ефективності і якості роботи практичних психологів, покращення методичного забезпечення  діяльності психологічної служби, удосконалення організаційного рівня функціонування служби, забезпечення індивідуального підходу до кожного учасника навчально-виховного процесу, профілактики і корекції відхилень в інтелектуальному і психологічному розвитку дітей, збереження психологічного здоров’я дітей в умовах впровадження Концепції нової української школи та формування здорового соціально-психологічного клімату серед учасників навчально-виховного процесу.

НАКАЗУЮ:
1.      Практичним психологам закладів освіти загальної середньої освіти Дальницької сільської ради:
1.1.                  Планувати та здійснювати свою діяльність на засадах нормативно-правової документації психологічної служби системи освіти України з урахуванням пріоритетних напрямків діяльності психологічної служби системи освіти у 2018/2019 навчального року.
1.2.                   Вести документацію, яка регламентує діяльність роботи психологічної служби в системі освіти України, відповідно до методичних рекомендацій Українського наукового-методичного Центру практичної психології і соціальної роботи та Психологічної служби системи освіти Одеської області за наступним переліком: 
-         план роботи практичного психолога;
-         графік роботи практичного психолога;
-         журнал щоденного обліку роботи практичного психолога;
-         протокол  індивідуального діагностичного обстеження;
-         протокол  діагностичного обстеження класу/групи;
-         протокол психологічного аналізу уроку/заходу;
-         аналітичні довідки діагностичної роботи;
-         статистичні та аналітичні звіти за півріччя і навчальний рік;
-         затвердженні корекційно-відновлювальні та розвивальні програми.
1.3.                  .Спланувати і організувати роботу за основними напрямками:
-        організаційно-методична;
-        психодіагностична;
-        корекційно-відновлювальна та розвивальна;
-        просвітницько-профілактична;
-        консультаційна;
-        навчальна;
-        зв’язки з громадськістю.
1.4.                  Дотримуватися принципу добровільної участі всіх учасників освітнього процесу в обстеженнях.
1.5.                  Визначати у річному плані роботи пріоритетні напрямки діяльності практичного психолога, які відповідають потребам та сприяють вирішенню проблем навчального закладу.
1.6.                  Проводити корекційно-розвивальну роботу за результатами психодіагностичних досліджень, використовуючи програми, що рекомендовані Міністерством освіти і науки України.
1.7.                   Інформувати адміністрацію закладу освіти про результати проведеної роботи з наданням рекомендацій усім учасникам навчально-виховного процесу для посилення зворотного зв’язку з адміністрацією.
1.8.                  Не перевищувати повноважень, зазначених посадовою інструкцією, керуватися у своїй роботі Етичними кодексом психолога, не допускати випадків маніпулювання  та пригнічення особистості, що можуть привести до антигуманних наслідків у професійній діяльності.
1.9.                   Розподіляти робочий час відповідно до Типової посадової інструкції та нормативів витрат часу на основні види діяльності психолог, а саме: 50% робочого часу безпосередньо для роботи з учасниками навчально-виховного процесу (індивідуальна та групова психодіагностика, консультація учнів, батьків, учителів, корекційно-розвивальна робота тощо) та 50% робочого часу на підготовку до проведення соціально-психологічних заходів (занять, тренінгів), обробку результатів досліджень, оформлення висновків тощо.
2.      Керівникам закладів загальної середньої та дошкільної освіти Дальницької сільської ради:
2.1.                   Забезпечити діяльність практичних психологів закладів освіти відповідно до Типової посадової інструкції, керуючись нормативно-правовими документами, що регулюють діяльність психологічної служби, дотримуватися їх виконання.
2.2.                   Переглянути посадові інструкції практичних психологів та привести їх у відповідність з Типовою посадовою інструкцією практичного психолога, рекомендованою Психологічною службою системи освіти Одеської області.
2.3.                  Забезпечити участь практичних психологів закладів освіти у національних, регіональних програмах щодо здорового способу життя, семінарах, спецкурсах, які проводить Психологічна служба системи освіти Одеської області.
2.4.                  Не допускати проведення обстежень, тренінгів, опитувань учасників процесу представниками сторонніх організацій без рекомендацій Психологічної служби системи освіти Одеської області згідно з Положенням про експертизу психологічного і соціологічного інструментарію, що застосовується в навчальних закладах Міністерства освіти  і науки України.
2.5.                  Створити належні умови та сприяти діяльності працівників психологічної служби для забезпечення психологічного і соціального супроводу дітей, постраждалих внаслідок військових дій, а також їх батьків.
3.      Контроль за виконанням даного наказу покласти на інспектора відділу освіти, культури, молоді і спорту Дальницької сільської ради Н.О. Білик.


С.Г. Балан 
Начальник відділу освіти, культури,
молодіжної політики і спорту

Немає коментарів:

Дописати коментар