27.03.19

Обряди та звичаї мого села


«Обряди та звичаї  мого села» - під такою назвою пройшов 22 березня конкурс – фестиваль, який організував відділ освіти, культури та молодіжної політики Дальницької сільської ради.
Фестиваль-конкурс «Обряди та звичаї мого села» започаткований для розвитку та пропагування культурних здобутків українців, традиційної народної творчості, задля знайомства та збереження  культури та мистецтва народів України, розвитку культурних зв’язків, обміну педагогічним досвідом та виконавською майстерністю, виявлення талантів та розкриття їх творчого потенціалу.
     На початку Балан С.Г., начальник відділу освіти, культури, молодіжної політики та спорту, привітала всіх з цією подією й зазначила, що мета заходу - якомога більше дізнатись про особливості  життя мешканців кожного села, переконатися в красі й неповторності традицій і обрядів сіл, які стали одним цілим.
     Початкова школа с.Санжейка   порадувала глядачів і журі своїми чудовими "веснянками". Приємно було слухати милі дитячі голоси в аккапельному виконанні та чудове виконання гри на сопілках


     Як важливо бджільництво показували на фестивалі "Обряди та традиції мого села"Барабойская школа. Учасники реалістично передали картину села, пасіки, діда, який передає знання про бджіл своєму онуку. В цікавих деталях був переданий колорит обряду, коли хлопця покусали бджоли, бо вирішив скуштувати меду, а старий дід, якому скрутило поперек, прийшов лікуватися бджолинним укусом. Чудова акторська гра, красиві голоси.




Багатонаціональне село Доброолександрівка, згідно з державною програмою відродження культури і освіти національних меншин в Україні, особливу увагу приділяє відродженню німецьких культурних традицій та звичаїв. Діти показали  показали як проводять свято "Великдень" в селі. Незвичайний, яскравий і дуже гарний виступ.




Роксоланівська школа передала колорит українських гадань «На Івана Купала». Приємно було слухати та дивитися на виконання обряду дівчатами.




Дальницька школа представила до уваги глядачів весільний обряд "Дарування наречених". Від жительки с.Дальник Красуцької М.П., 1939 року народження, діти дізналися про   особливості проведення українського традиційного весілля в селі Дальник




Конкурсним журі було вирішено: за креативний і творчий підхід до організації фестивалю, всі школи, які взяли участь в конкурсі, отримують заохочувальний приз у вигляді смаколиків та  на згадку про фестиваль український вишитий рушник. Вітаємо переможців, бажаємо подальших творчих успіхів та втілювати результати заходу в життя шкільної спільноти!
Так хочеться, щоб традиція проведення фестивалів такого формату збереглася в нашій громаді. Адже усім треба зрозуміти, що учасники таких заходів не змагаються між собою. Фестиваль є приводом для того, щоб зустрітись, поспілкуватись, подарувати радість старожилам, які шанобливо бережуть у своїх серцях теплі спогади про часи, що  робили їхнє життя незабутнім. Треба зберегти  ці безцінні спогади для майбутніх поколінь.
      Всім працівникам будинків культури, педагогам, адміністрації  шкіл та причетним до якісної підготовки фестивалю – конкурсу відділ освіти, культури, молодіжної політики та спорту висловлює слова вдячності і похвали.
 Бажаємо Вам подальших творчих успіхів !

Немає коментарів:

Дописати коментар