02.04.21

Рекомендації підготовки до ЗНО-2021

ЗНО, ДПА 2021 року  11 клас УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА ( рівень стандарт)

ДЛЯ ЧОГО

Оцінювання результатів навчання

ФОРМА

ЗНО

ДЕ ПРОХОДИТЬ

В пункті тестування

ДАТА СКЛАДАННЯ

·         01.06.2021 українська мова

·         01.06.2021 українська мова і література

УСТАНОВЛЕННЯ ПОРОГА СКЛАВ/НЕ СКЛАВ

·         18.06.2021 р.

ТЕРМІН ОГОЛОШЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

Результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови, української мови та літератури буде розміщено на інформаційних сторінках учасників до 25.06.2021.

ОСНОВНІ

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

v    Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 10 січня 2017 р. № 25, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27 січня 2017 р. за № 118/29986.

v    Наказ Міністерства освіти і науки України від 09.07.2019 № 945 «Деякі питання проведення в 2021 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

v    Календарний план підготовки та проведення у 2021 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти (затверджений наказом Міністерства освіти і науки України від 30.09.2020 № 1210).

v    Наказ МОН від 26.11.2020 № 1468 "Про підготовку до проведення в 2021 році вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання" 

v    Наказ МОН від 30.09.2020 № 1210 "Про підготовку до проведення у 2021 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти". 

v    Наказ МОН від 08.10.2020 № 1232 "Деякі питання проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання з математики " 

v    Наказ МОН від 03.06.2020 № 762 "Про внесення зміни до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти"

v    Наказ УЦОЯО від 20.05.2020 № 70 "Про внесення змін до наказу Українського центру оцінювання якості освіти від 10.10.2019 № 139"

v    Наказ МОН від 20.05.2020 № 664 "Про внесення змін до Календарного плану підготовки та проведення в 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти"

v    Наказ МОН від 04.05.2020 №587 "Про підготовку та проведення в 2020 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти"

v    Наказ МОН від 27.04.2020 №549 "Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 11 травня 2019 року №635"

v    Наказ МОН від 09.04.2020 №487 "Про внесення зміни до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти"

v    Наказ МОН від 19.02.2020 №246 "Про внесення змін до деяких наказів Міністерства освіти і науки України щодо державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання"

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ

(всі посилання активні, тому натискуючи Ctrl і посилання одразу відкривається документ: програма, критерії, характеристика чи інше)

Програма ЗНО-2021 з української мови і літератури (програму розроблено на основі чинних навчальних програм з української мови і літератури для загальноосвітніх навчальних закладів);

Критерії оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю з української мови сертифікаційної роботи з української мови зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року;

Критерії оцінювання завдань відкритої форми з української мови сертифікаційної роботи з української мови і літератури зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року;

Характеристика сертифікаційної роботи з української мови зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року;

Характеристика сертифікаційної роботи з української мови і літератури зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року;

Схеми нарахування балів за виконання завдань сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року;

Демонстраційний варіант сертифікаційної роботи з української мови 2021 року;

Демонстраційний варіант сертифікаційної роботи з української мови і літератури 2021 року.

ЧИ ОБОВЯЗКОВО ПОТРІБНО ЗДАВАТИ ЗНО З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Українська мова, як окремий предмет або, як складова сертифікаційної роботи з української мови і літератури є обов’язковим предметом для проходження державної підсумкової атестації (ДПА) у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

НОВА РЕДАКЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО ПРАВОПИСУ

22 травня 2019 року Кабмін ухвалив нову редакцію Українського правопису.

v  Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України від 29.07.2019 № 1033: у завданнях зовнішнього незалежного оцінювання протягом п’яти років будуть використовуватися норми Українського правопису, які не зазнали змін. Тобто завдання, які стосуються норм Українського правопису, будуть ґрунтуватися тільки на тих усталених нормах, які не змінилися.

v  В Українському центрі було ухвалено рішення: протягом п’яти років не вважати помилковим написання слів згідно з нормами попередньої редакції правопису. Іншими словами екзаменатори позначатимуть написання слів, що не відповідатиме чинному правопису, однак у загальному обліку не враховуватимуть його — такі помилки не вплинуть на загальний бал учасника тестування за написання власного висловлювання.

ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СЕРТИФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

ЧАС, ВІДВЕДЕНИЙ НА ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ТЕСТУ ЗНО У 2021 РОЦІ:

(У ХВИЛИНАХ)

150 хвилин українська мова

 

 

КІЛЬКІСТЬ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ

40

МАКСИМАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ ТЕСТОВИХ БАЛІВ ЗА ВИКОНАННЯ УСІХ ЗАВДАНЬ РОБОТИ

74

СКІЛЬКИ ЧАСТИН МАЄ РОБОТА

 

Робота має дві частини:

 Частина 1 містить 39 завдань різних форм. Відповіді на ці завдання треба позначити в бланку відповідей А.

Частина 2 це «Завдання відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю» містить одне завдання відкритої форми. Відповідь на це завдання треба записати в бланку відповідей Б.

ЗАРАХУВАННЯ ЯК РЕЗУЛЬТАТ ДПА

Сертифікаційна робота з української мови:  Результат виконання завдань буде зараховано як результат ДПА.

Під час прийому до закладів вищої освіти буде використано результат виконання завдань сертифікаційної роботи (конкурсний предмет «українська мова») залежно від спеціальності, що визначено Умовами прийому

ЗНО / ДПА
ТА РЕЗУЛЬТАТИ

 

Результат ДПА: 1-12 балів за виконання тесту

 

Результат ЗНО: 100-200 балів (за умови подолання порогу "склав / не склав")

ОСНОВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СЕРТИФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ

ЧАС, ВІДВЕДЕНИЙ НА ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ТЕСТУ ЗНО У 2021 РОЦІ:

(У ХВИЛИНАХ)

210 хвилин українська мова і література

КІЛЬКІСТЬ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ

67

МАКСИМАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ ТЕСТОВИХ БАЛІВ ЗА ВИКОНАННЯ УСІХ ЗАВДАНЬ РОБОТИ

16

СКІЛЬКИ ЧАСТИН МАЄ РОБОТА

Робота має чотири частини.

Частина 1 «Українська література» містить 24 завдання різних форм. Відповіді на ці завдання треба позначити в бланку відповідей А.

Частина 2 «Українська мова» містить 39 завдань різних форм. Відповіді на ці завдання треба позначити в бланку відповідей А.

Частина 3 «Українська мова» «Завдання відкритої форми з короткою письмовою відповіддю» містить                        3 завдання відкритої форми. Відповіді на ці завдання треба записати в бланку відповідей В.

Частина 4 «Українська мова» «Завдання відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю» містить одне завдання відкритої форми. Відповідь на це завдання треба записати в бланку відповідей Б.

ЗАРАХУВАННЯ ЯК РЕЗУЛЬТАТ ДПА

Сертифікаційна робота з української мови і літератури: Результат виконання завдань частин 2 та 4 (субтест – українська мова) буде зараховано як результат ДПА.

Під час прийому до закладів вищої освіти буде використано результат виконання як завдань частин 2 та 4 (конкурсний предмет «українська мова»), так і всіх завдань (конкурсний предмет «українська мова і література») сертифікаційної роботи залежно від спеціальності, що визначено Умовами прийому.

ЗНО / ДПА
ТА РЕЗУЛЬТАТИ

 

Результат ДПА: 1-12 балів за виконання субтесту з української мови;

 

Результат ЗНО:

v 100-200 балів з української мови (за умови подолання порогу "склав / не склав" у межах субтесту з української мови);

v 100-200 балів з української мови і літератури (за умови подолання порогу "склав / не склав").

ЯКИМ БУДЕ ТЕСТ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ?

 

Тест починатиметься із завдань з української літератури, потім учасники виконуватимуть завдання з української мови

v  Учасники розпочнуть тестування з  виконання завдань з української літератури, оскільки ця частина тесту не зазнала змін, за форматом усі завдання з вибором відповіді.

v Учасникам буде зручно працювати: спочатку вони працюватимуть у бланку А (закриті завдання), потім – у бланку Б (завдання з наданням короткої відповіді), а на завершення – у бланку В (завдання відкритої форми з розгорнутої відповіді).

ФОРМИ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ

 

Завдання з вибором однієї правильної відповіді. Завдання складається з основи та чотирьох або п'яти варіантів відповіді, з яких лише один правильний. Завдання вважається виконаним, якщо учасник зовнішнього незалежного оцінювання вибрав і позначив відповідь у бланку відповідей А.

Тест містить 34 завдання цієї форми (№1-28, №34-39), що будуть оцінені в 0 або 1 бал: 1 бал, якщо вказано правильну відповідь; 0 балів, якщо вказано неправильну відповідь, або вказано більше однієї відповіді, або відповіді на завдання не надано.

Завдання на встановлення відповідності. Завдання складається з основи та двох стовпчиків інформації, позначених цифрами (ліворуч) і буквами (праворуч). Виконання завдання передбачає встановлення відповідності (утворення «логічних пар») між інформацією, позначеною цифрами та буквами. Завдання вважається виконаним, якщо учасник зовнішнього незалежного оцінювання встановив відповідність і зробив позначки на перетинах рядків (цифри від 1 до 4) і колонок (букви від А до Д) у таблиці бланка відповідей А.

Тест містить 5 завдань цієї форми (№29-33), що будуть оцінені в 0, 1, 2, 3 або 4 бали: 1 бал – за кожну правильно встановлену відповідність («логічну пару»); 0 балів за будь-яку «логічну пару», якщо зроблено більше однієї позначки в рядку; 0 балів за завдання, якщо не вказано жодної правильної відповідності («логічної пари»), або відповіді на завдання не надано.

Завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю (№40). Завдання передбачає надання розгорнутої письмової відповіді учасником зовнішнього незалежного оцінювання в бланку відповідей Б.

Завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю оцінюється від 0 до 20 балів за критеріями змісту та мовного оформлення:

·         1. Теза: 0, 1 або 2 бали.

·         2. Аргументи: 0, 1 або 2 бали.

·         3а. Приклад із літератури чи інших видів мистецтва: 0, 1 або 2 бали.

·         3б. Приклад, що є випадком із життя або історичною подією: 0, 1 або 2 бали.

·         4. Логічність, послідовність: 0, 1 або 2 бали.

·         5. Висновок: 0, 1 або 2 бали.

·         6а. Орфографія та пунктуація: 0, 1, 2, 3 або 4 бали.

·         6б. Лексика, граматика та стилістика: 0, 1, 2, 3 або 4 бали.

ЧИ ЛЕГКО БУДЕ РОЗІБРАТИСЯ З БЛАНКАМИ?

 

v  Усього під час тестування  з української мови та літератури буде використано три бланки відповідей : бланк А – для закритих завдань, бланк Б – для завдань із короткою формою відповіді, бланк В – для завдання із розгорнутою формою відповіді.

v  В інструкціях до виконання завдань буде зазначено назву бланка.

v  У бланках відповідей буде позначено номери тестових завдань, відповіді на які необхідно надати  в кожному з бланків.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВІДПОВІДАТИ НА ПИТАННЯ ВІДКРИТОЇ ФОРМИ?

Уважно читати питання, відразу з’ясувати зі скількох частин воно складається. Дати повну послідовну відповідь, дотримуватись інструкції – кількість речень у відповіді.

 

ЧИ СКЛАДНІШИЙ ТЕСТ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ЛІТЕРАТУРИ, НІЖ МИНУЛОРІЧНИЙ?

Ні, деякі завдання можуть видаватися складнішими, але насправді вони компетентнісного спрямування, а не складніші

ü  Переважна більшість нових завдань дає змогу оцінити мовленнєву, читацьку компетентність учасника/учасниці, а не знання правил;

ü  Нові завдання до текстів на читання відповідають найкращим міжнародним практикам, зокрема традиційним завданням PISA;

ü  В умовах дистанційного навчання підготуватися до тесту буде простіше.

ЯКІ РОБОТИ БУДЕ ОЦІНЕНО В «0 БАЛІВ»

Роботу, що не відповідає темі власного висловлення, буде оцінено в 0 балів. Роботу обсягом до 100 слів буде оцінено в 0 балів

v Завдання  із короткою формою відповіді, які передбачають надання короткої (від одного до кількох речень) відповіді (у сертифікаційній роботі з української мови і літератури) оцінюються від 0 до 2 балів. За повну відповідь – 2б; неповну – 1б, відповіді не надано – 0 б.

ВАЖЛИВО!

 Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році (Умови прийому) передбачено, що для вступників на спеціальності гуманітарного та соціального спрямування обов’язковим залишиться ЗНО з української мови та літератури, вступники ж на інші спеціальності зможуть скористатися правом проходити тестування лише з української мови (див. додаток 4 до Умов прийому).

ВИЗНАЧЕННЯ ПОРОГОВОГО БАЛА

Визначення порогового бала (dneprtest.dp.ua)

 

(це посилання активне)

РАДИМО УЧАСНИКАМ ТЕСТУВАННЯ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ ОЗНАЙОМИТИСЯ З НАСТУПНИМИ МАТЕРІАЛАМИ

 

·         Безкоштовний посібник для підготовки до власного висловлення

·         Програма ЗНО з української мови і літератури 2021 року

·         Характеристика тесту з української мови 2021 року

·         Критерії оцінювання власного висловлення з української мови

·         Завдання тестів ЗНО з української мови минулих років

·         Тести ЗНО онлайн з української мови та літератури

·         Подкасти з української літератури

·         Тести ЗНО онлайн з інших предметів

·         Тести ЗНО минулих років (dneprtest.dp.ua)

·         Курси підготовки до ЗНО

·         Адаптована версія характеристики для осіб з порушеннями зору

·         Адаптована версія критеріїв оцінювання для осіб з порушеннями зору

·         (всі ці посилання активні, натискаєте кнопку CTRL і на матеріал, який цікавить, після чого він одразу відкриється)

ДОРОЖНЯ КАРТА УЧАСНИКА ЗНО

·         З дорожньою картою можна ознайомитися за наступним посиланням:

·         Все для учасника ЗНО - зовнішнє незалежне оцінювання – Освіта.UA (osvita.ua)


Немає коментарів:

Дописати коментар