29.11.19

Умови проведення змагань у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»)



Умови проведення змагань у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»)
5.1. Залікові види змагань:
5.1.1.  Конкурс  строю та маршової пісні «Впоряд»
5.1.2. Змагання «Стрільба» (із пневматичної гвинтівки)
5.1.3. Змагання «Туристсько-військова смуга перешкод»
5.1.4. Змагання «Рятівник» (надання першої долікарської допомоги та транспортування потерпілого)
5.1.5. Конкурс «Таборування» (бівак)
5.1.6. Інтелектуальна гра-вікторина «Відун».
5.1.7. Інтелектуально-творче змагання «Пластун» (за методикою квестів).
5.1.8. Змагання «Метання гранати»
5.1.9. Змагання «Саперна підготовка»

 5.2. Змагання з фізичної підготовки – обов’язковий
5.3. Конкурс «Ватра» – -  представлення роїв (візитівка рою) - незаліковий вид
5.4.  При реєстрації  у мандатну комісію І-го етапу рій подає свою Книгу звитяг (щоденник рою)  (п. 16 Положення про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»), затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 р. № 845).  обов’язковий.
5.1. ЗАЛІКОВІ ВИДИ ЗМАГАНЬ
5.1.1.  Конкурс «ВПОРЯД» (огляд строю та пісні)
Конкурс проходить у вигляді демонстрації навичок зі стройової підготовки (впоряду). Оцінювання конкурсу здійснюється відповідно до Муштрового впоряду гри «Сокіл» («Джура»).
Мета – перевірити практичні навички всіх учасників рою з муштрового впоряду (стройової підготовки) індивідуально і командно.
Місце проведення: стройовий плац, рівний майданчик з твердою поверхнею (асфальтований, бетонний, дерев’яний) не менше 50 м в довжину і 30 м в ширину.
Час на виконання: загальний час на виконання обов’язкового і творчого завдань – до 8 хв (за перевищення часу рій отримує «10» штрафних балів).
Учасники: весь рій, 8 осіб. У разі відсутності 1 учасника – рій отримує «64» штрафні бали.
Накази подає: головний суддя (для ройового) і ройовий (всі накази для рою).
Система оцінювання: виконання вправ проводиться згідно Муштрового впоряду гри «Джура». Визначення результатів проводиться з урахуванням допущених помилок кожним учасником рою під час виконання вправ муштрового впоряду. Суддя за кожну помилку ставить «1» штрафний бал. Обов’язково враховуються основні критерії: оцінка зовнішнього вигляду, справність одностроїв, злагодженості рою та якості виконання команд; виконання маршової патріотичної пісні.
При показі творчого завдання судді ставлять «+1» бал за синхронність виконання та кожну якісно виконану комбінацію елементів муштрового впоряду, що не входить в обов’язкове завдання. Таким чином рій може зменшити суму штрафних балів.
Перемагає рій, який у підсумку виконання обов’язкового і творчого завдання набрав найбільшу суму балів. За рівної кількості балів вище місце посідає рій, який отримав менше штрафних балів.
Послідовність виконання. Обов’язкове завдання – це виконання прийомів у складі рою без зброї.
На завершення обов’язкового завдання відбувається проходження рою урочистим кроком із виконанням маршової патріотичної пісні на тематику козацтва, УСС, військ УНР, УПА або сучасних ЗСУ (у межах відведеного часу).
Творче завдання може бути представлене у вигляді злагодженого та чіткого показу комбінацій елементів впоряду у складі рою (можливий музичний супровід (технічно забезпечується учасниками) без зброї або зі зброєю (елементи зі зброєю виконуються відповідно до Стройового статуту ЗС України).
Суддівська колегія: включаються фахівці впоряду гри «Джура» з числа фахівців з військової підготовки та/або військовослужбовців. Кількість суддів визначається із розрахунку: один суддя на двох учасників рою (наприклад: 8 учасників – 4 судді). Головний суддя обов’язково оцінює дії ройового і хорунжого (прапороносця). Інші судді конкурсу оцінюють дії двох учасників рою.
Місце розташування суддівської колегії: Судді розміщуються посередині стройового плацу (майданчику). Рекомендується щоб рій виходив на місце показу вправ муштрового впоряду з правого боку від суддів. Рій виконує прийоми в такій послідовності:
‒ вихід рою і звіт ройового до суддівської колегії;
‒ шикування в однолаву; ‒ перешикування рою з однолави в дволаву та навпаки;
‒ повороти на місці (праворуч, ліворуч, обернись);
‒ крок на місці;
‒ перешикування в дворяд;
‒ проходження рою урочистим ходом з виконанням військового вітання під час руху;
‒ проходження рою з виконанням маршової патріотичної пісні;
‒ виконання творчого завдання (в разі готовності).
Порядок виконання
Вихід рою на місце виконання
Рій підходить до вихідного місця. Ройовий подає команду:
«РІЙ, ЗБІРКА. За мною в ДВОРЯД ШИКУЙСЬ.
РІВНЯЙСЬ, СТРУНКО, ходом – РУШ!».
Першим рухається ройовий. За ним на дистанції двох кроків іде хорунжий (прапороносець) з прапором (урочисте положення прапору) і весь рій в дворяд (тобто колона по двоє).
Після виходу на визначене місце ройовий подає команди, які виконує разом з роєм:
«Рій НА МІСЦІ. СТІЙ. Ліво-(право-) РУЧ.
 Ройовий робить два кроки вперед і повертається ліворуч, щоб бачити весь рій.
Ройовий подає команду:
 «РІЙ. До правого РІВНЯЙСЬ. СТРУНКО! Наша назва (рій проголошує назву), наше гасло (рій проголошує гасло)».
«До середини ГЛЯНЬ!» ‒ ройовий підходить до головного судді конкурсу та доповідає про готовність рою:
«Пане суддя! Рій (назва) до участі в конкурсі Впоряд готовий! Ройовий (називає своє ім’я та прізвище)». Ройовий крокує навскіс праворуч і стає біля судді зліва.
Суддя подає команду: «СПОЧИНЬ!».
Ройовий дублює команду: «Спо-ЧИНЬ(стати вільно, виставити ліву ногу вперед під 45 градусів так, щоб п’ятка лівої ноги знаходилася на прямій лінії з носком правої ноги; вага тіла переходить на праву ногу. Руки вільно опущені вздовж тулуба). Хорунжий самостійно ставить прапор до стопи і випрямляє руку з прапором навскіс вправо.
Ройовий повертається на своє місце і командує:
 «Рій. РОЗХІД».
Шикування в однолаву
Ройовий підходить до встановленого місця шикування і подає команду для збору:
«Рій – ЗБІРКА». (За цією командою джури бігом збираються до ройового). Ройовий подає команду: «Рій, в однолаву –ШИКУЙСЬ».
(Подавши команду, ройовий приймає поставу «струнко» і рукою вказує лінію для шикування. Як тільки перший член рою став на лінію, то ройовий робить два кроки вперед і повертається обличчям у бік чолової лінії шикування).
Ройовий подає команду: «До правого РІВНЯЙСЬ».
(За цією командою усі, крім правофлангового прапороносця (хорунжого), повертають голови праворуч(праве вухо вище від лівого, підборіддя трохи підняте) вирівнюючись. Під час вирівнювання джури можуть трохи пересуватися вперед, назад або в той чи інший бік).
Після закінчення вирівнювання рою подається команда: «СТРУНКО!»
Ройовий завершує виконання вправи командою: «Спо-ЧИНЬ».

Повороти на місці (праворуч, ліворуч, обернись)
 «Рій!» (всі джури приймають рівну поставу)
Ройовий подає двічі команди (в довільному порядку):
«Право-РУЧ,
ліво-РУЧ,
обер-НИСЬ»
 Ройовий подає команди: «До правого – РІВНЯЙСЬ, СТРУНКО!»
Ройовий завершує виконання прийому командою: «Спо-ЧИНЬ».

Перешикування рою з однолави в дволаву та навпаки
Ройовий подає команду: «Рій, до двох – відлі-ЧИ».
 (Відлік починається з правого флангу: кожний джура, швидко повертаючи голову до джури, який стоїть ліворуч від нього, називає свій номер і швидко ставить голову прямо. Крайній лівого флангу голову не повертає, робить крок вперед і доповідає «Відлік завершено» та крокує назад).
 Ройовий подає команду: «Рій, у дволаву – ШИКУЙСЬ». (За виконавчою командою другі номери роблять лівою ногою крок назад, не приставляючи правої ноги, крок праворуч, щоб стати ззаду за першими номерами, й приставляють ліву ногу).
Ройовий подає команду: «Рій, вправо зім-КНИСЬ». (За виконавчою командою всі джури, за винятком того, до якого призначене змикання, повертаються в бік змикання, після чого пришвидшеним півкроком підходять на встановлений для зімкненого строю проміжок і в міру підходу самостійно зупиняються та повертаються ліворуч.) Ройовий подає команди: «До правого РІВНЯЙСЬ. СТРУНКО!»
Ройовий завершує виконання прийому командою: «Спо-ЧИНЬ».
«Рій. Вліво (за необхідністю визначається кількість кроків, в випадку не зазначення робиться проміжок в один крок) розім-КНИСЬ». (За виконавчою командою всі джури, за винятком того, від якого здійснюється розмикання, повертаються в зазначений бік, рівночасно з постановкою ноги повертають голову до фронту строю і йдуть пришвидшеним півкроком, дивлячись через плече на того, хто йде ззаду, і не відриваючись від нього; після зупинки того, хто йде ззаду, кожен робить ще стільки кроків, скільки було зазначено в команді або один крок, й повертається праворуч).
Ройовий подає команду: «Рій, в однолаву –ШИКУЙСЬ». (За виконавчою командою другі номери роблять лівою ногою крок вліво, не приставляючи правої ноги, крок вперед й приставляють ліву ногу).
Ройовий подає команди: «До правого РІВНЯЙСЬ. СТРУНКО!»
Ройовий завершує виконання прийому командою: «Спо-ЧИНЬ».

Крок на місці
 Ройовий подає команду: «Рій, До правогоРІВНЯЙСЬ. СТРУНКО. На місці ходом-РУШ». (За виконавчою командою всі джури крокують на місці).
Ройовий подає команду: «Рій – СТІЙ». (За виконавчою командою, що подається під ліву ногу, всі джури приставляють праву ногу і зупиняють крок на місці - зупинка на два кроки).
Ройовий завершує виконання прийому командою: «Спо-ЧИНЬ».

Перешикування в колону по двоє
Ройовий подає команду: «Рій. У дволаву –ШИКУЙСЬ».
Ройовий подає команду: «Рій, Право-РУЧ. Зім-КНИСЬ». (За виконавчою командою всі джури, повертаються праворуч, після чого пришвидшеним півкроком підходять на встановлену дистанцію шикування в ряд. Ройовий і хорунжий роблять півкрок навкіс вправо, щоб зайняти місце посередині колон).
Ройовий робить ще крок вперед, повертається до рою і подає команди: «РІЙ, РІВНЯЙСЬ. СТРУНКО!».

Проходження урочистим ходом з виконанням військового вітання
 під час руху.
Рій в дворяд знаходиться на вихідній позиції, хорунжий з прапорцем рою стоїть перед роєм в позиції для руху урочистим ходом, ройовий стоїть перед хорунжим).
Ройовий розвертається спиною до рою і подає команду:
«РІЙ, ходом - РУШ!». (Рій починає рух у встановленому напрямку).
При наближенні рою до судді на відстань не менше 20 кроків ройовий подає команду:
«СТРУНКО». (Рій переходить від похідного кроку на урочистий). При наближенні рою до судді на відстань не менше 10 кроків ройовий повертає голову вправо (в напрямку до судді) і подає команду:
«Рій, вправо – ГЛЯНЬ!». (За командою ройовий прикладає праву руку до головного убору, хорунжий і права колона рою тримає голову прямо, а ліва колона повертає голову праворуч).
Після проходження рою повз судді ройовий подає команду:
«Рій – Спо-ЧИНЬ!». (За командою ройовий опускає праву руку, ліва колона рою повертає голову прямо, рухається далі по колу плаца).

Проходження з виконанням маршової пісні
За визначенням ройового він подає команду (під ліву ногу):
«Рій, пісню заспі-ВАЙ» (рій починає виконувати маршову пісню).
Після проходження рою повз судді ройовий подає команду:
«Рій – Спо-ЧИНЬ!».(За командою рій припиняє співати пісню і крокує на вихідну позицію).

Дії хорунжого (прапороносця)
 1. Хорунжий відповідає за стан прапору. По можливості він повинен мати одного або двох помічників – підхорунжих, які допомагали б йому проводити належний церемоніал біля прапора. На урочистих заходах хорунжі та підхорунжі повинні мати білі рукавички.
2. Хорунжий завжди повинен тримати прапор лише на почесному місці, піднятим вгору, не спирати його до будь-чого. Неприпустимо, щоб прапор торкався землі чи якихось споруд.
Хорунжий чи підхорунжі не можуть лишати прапор без опіки. Коли прапор не використовується, хорунжий має урочисто згорнути його і сховати до відповідного футляра.
Прапор, тримаємо правою рукою. Всі команди впоряду хорунжий повинен виконувати з належною до прапору пошаною.
3. Основна постава хорунжого з прапором.
По команді «Підрозділ в …лаву шикуйсь» хорунжий стає першим зліва від командира в лаву в муштрову (основну) поставу і утримує правою рукою прапор вертикально догори, паралельно до тіла, при цьому кінець древка стоїть біля носка правої ноги. Права рука утримує древко прапора вертикально на висоті «сонячного сплетіння», лікоть направлений назад.
Також основна постава хорунжого приймається в разі, коли хорунжий стоїть в положенні «Спо-ЧИНЬ» і лунає від командира звернення в бік всього підрозділу або особисто хорунжого, наприклад «Рій (підрозділ) ...» або «Хорунжий Неділько.»
4. Положення «Прапор ВГОРУ». Команда надається виключно на місці командиром або виконується хорунжим самостійно в разі отриманої команди «РІВНЯЙСЬ» або перед початком руху.
Хорунжий правою рукою піднімає прапор догори, лівою рукою перехоплює його таким чином, що передпліччя лівої руки було паралельно землі і було на висоті шиї, при цьому долонь повернута в бік фронту. Одночасно права рука перехоплює кінець древка прапора на висоті поясу і встромляємо його до торбинки для древка при поясі або спирає його до поясу. Праву руку тримаємо на древку при поясі, а лівою (зігнутою під прямим кутом між плечем і передпліччям) тримає древко напрямом вверх на висоті шиї.
5. «СТРУНКО» – із положення по команді «Прапор ВГОРУ» прапор схиляється вперед під кутом 30-45° лівою рукою. Постава хорунжого – згідно загальної команди «СТРУНКО». Команда може виконуватися як на місці, так і в русі.
Після отримання команди «Ходом РУШ» хорунжий самостійно приймає положення прапора на «СТРУНКО», якщо не отримує від командира команди «Прапор (стяг, знамено) на-ПЛЕЧЕ».
6. «Прапор (стяг, знамено) до СТОПИ»
Надається після команд «Прапор на ПЛЕЧЕ», «Прапор ВГОРУ», «СТРУНКО». Виконується хорунжим самостійно – лівою рукою опускається прапор донизу, а права рука перехоплює його і вертикально ставить древко прапора біля носка правої ноги. Приймається основна постава хорунжого.
7. «Спо-ЧИНЬ» виконується лише із основної постави хорунжого».
Хорунжий випрямляє праву руку навскоси вправо таким чином, щоб прапор верхньою частиною нахилився вперед-вправо (під кутом 30-45°), а основа древка була вперта під носок правої стопи. При цьому права рука повністю випрямлена і полотнище прапора не торкається нікого і нічого.
Із положення «СТРУНКО» хорунжий отримавши команду «СпоЧИНЬ» самостійно приймає положення «Прапор до СТОПИ» (під час почутої підготовчої команди) і виконує команду «Спо-ЧИНЬ» (при виконавчій команді).
8. «Прапор (стяг, знамено) на-ПЛЕЧЕ»
Команду надає командир перед вимаршем підрозділу похідним кроком на значні відстані. Команда надається виключно на місці.
 Команда виконується у два етапи із основної постави хорунжого:
1) спочатку виконується команда «Прапор ВГОРУ»;
2) потім лівою рукою перехоплюємо древко прапора зворотним хватом (долонею в бік хорунжого), права рука випрямляється вперед-вниз під кутом 30-45°. Кисть правої руки охоплює кінець древка прапора. Древко опускається і лягає всією довжиною на випрямлену праву руку, яка його трохи огинає своєю поверхнею. Таким чином прапор лежить на правій руці, схиляючись дещо назад. Ліва рука вільно опущена вздовж тіла.
Для переходу з положення «Прапор (стяг, знамено) на-ПЛЕЧЕ» в положення «Прапор ВГОРУ» дії проводяться в зворотному порядку.
9. Перед шикуванням (перешикуванням) підрозділу для початку руху хорунжий займає своє місце для руху самостійно. Під час руху відстань між хорунжим і командиром не менше двох кроків. Відстань між підрозділом і хорунжим не менше одного кроку.
10. Хорунжий та підхорунжі під час проходження урочистим маршем голову в бік командування (керівництва) не повертають.

Оцінка виставляється за наступними критеріями:
Команди, хвати, накази,елементи
бали
Зовнішній вигляд, однострій (головні убори, емблема рою, єдина форма, прапор;
20
Муштрова постава (стройова  стійка) , дисципліна строю;
20
Шикування в однолаву (шеренгу);
10
Розмикання і змикання рою;
10
Повороти на місці
5
Ладовий крок на місці
10
Перешикування рою в дворяд і навпаки;
5
Хват «РІВНЯЙСЬ»
5
Хват «СТРУНКО»
5
Хват «СПОЧИНЬ»
5
Хват «ЗАПРАВИТИСЬ»
5
Муштровий крок у русі
10
Поверти голови
5
Положення рук
5
Злагодженість дій рою
20
Звіт ройового
10
Надання наказів ройовим
10
Назва рою, гасло
10
Тематика пісні, ідейна спрямованість пісні
10
Виконання показових хватів(творче завдання)
20
всього
200
Штраф за перевищення часу (віднімається від загального результату)
10



Участь керівника допускається в якості організатора музичного супроводу під час виконання творчого завдання.

Перемагає рій, який в сумі набирає найбільшу середню сумою балів, виставлених суддями.

Орієнтовний перелік хватів, наказів та дій, які перевіряються  з  
муштрового впоряду, та найбільш характерні помилки під час їх виконання

№ з/п
Хвати, накази та дії
Недоліки
1
Муштрова постава
 Носки ніг розведені не по лінії фронту і не на ширину стопи. Підбори не поставлені разом. Кисті рук не посередині стегон, тримаються не зігнуті. Груди не підняті, живіт не втягнутий. Тіло не подане вперед. Голова опущена. Руки зігнуті у ліктях.
2
Рівняйсь

Струнко
Голова повертається не чітко, підборіддя не підняте, праве вухо не вище лівого.
Груди не підняті, живіт не втягнутий. Тіло не подане вперед. Голова опущена. Руки зігнуті у ліктях.
3
 «Спочинь»
 Учасник зійшов з місця. Послаблена увага. Змінилося положення рук. Розмовляє в ладу.
4
«Заправитись»
Не вірні дії під час виконання наказу. Недоліки у зовнішньому вигляді не усунені. Учасник без дозволу вийшов з ладу. Розмовляє  без дозволу.
5
Поверти на місці, розмикання та змикання ладу
Після повороту не зберігається правильне положення корпусу або ніг. Ноги в колінах згинаються. Руки відходять від стегон. Нога приставляється не найкоротшим шляхом. Поворот проведено не на 90 (45) або 180 º.
6
Маршовий крок
Корпус відведено назад. Немає координації в русі рук та ніг. Голова опущена вниз. Рух руками біля тіла проводиться не від плеча, а за рахунок згинання у ліктях. Підйом ноги значно нижче 15 см. Розмір кроку менше (більше) 70-80 см. Нога заноситься за ногу. Рух руками вперед проводиться значно нижче (вище) встановленої висоти, а під час руху назад - не до упору в плечовому суглобі.
7
Позначення кроку на місці
Підйом ноги проводиться значно нижче 15 см від землі. Нога ставиться на землю не з передньої частини стопи і не на всю підошву.  Рух руками не у такт кроку. Корпус не тримається прямо. Рух руками вперед проводиться значно нижче (вище) встановленої висоти, а рух назад -  не до упору в плечовому суглобі.
8
Віддання вітання в русі
Не чіткі і не одночасні поверти голови. Не зафіксовані руки на стегнах, нога не підіймається на встановлену відстань від землі.
9
Виконання ладової пісні
Пісня не відповідає тематиці, не звучить одноголосно, рух не в ногу.
10
Подання команд ройовим
Неправильний наголос під час подання команд, команди подаються не під ліву ногу, команди подаються не за муштровим впорядом. 

5.1.2. Змагання «СТРІЛЬБА» (із пневматичної гвинтівки)
Виконання стрільб з пневматичної гвинтівки.         
Змагання проводяться відповідно до Правил змагань з кульової стрільби, затверджених Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту та Федерацією стрільби України, введених в дію 01.01.2004 року.
Стрільба по мішені №8-9  - з відстані 10 метрів.
Положення для стрільби – лежачи з упору.
Число мішеней: пробних – 1, залікових – 1.
Число пострілів: пробна серія – 3, залікова серія -5.
Час на стрільбу: пробна серія – 3 хвилини, залікова серія – 5хвилин.
Кількість учасників – 8.
Кількість позицій для стрільби – 8.
Підведення підсумків - Змагання проводяться в особисто-командному заліку.
 Результат учасника в особистому заліку визначається за сумою очок, набраних по заліковій мішені окремо для юнаків та дівчат.
Результат команди  визначається  по найбільшій сумі набраних очок  по заліковій мішені набраних учасниками команди.
При рівній сумі очок у двох і більше команд, перевага визначається за найбільшою сумарною кількістю пробоїв з результатом 10, 9, 8 і т.д. очок.




5.1.3. Змагання «ТУРИСТСЬКО-ВІЙСЬКОВА  СМУГА ПЕРЕШКОД»

Перевірка психологічної та емоційної стійкості, яка досягається вправами, що вимагають нервово-психологічного напруження (зокрема і подолання смуги перешкод в ускладнених умовах). Дистанція змагань складається зі спортивних туристських етапів та окремих етапів з військово-прикладних видів змагань.
Змагання проводяться відповідно до розділу 3.13  Правил змагань зі спортивного туризму, затверджених Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, погоджених Федерацією спортивного туризму України 2008 рік, Настанов з проведення змагань з пішохідного туризму, затверджених рішенням Виконкому Федерації спортивного туризму України 11.04.2015 року.

Склад рою 6 осіб, із них не менше 2-х дівчат. 7-й представник рою є «бігунком», несе ройову картку, слідкує за записами суддівської колегії, йому категорично заборонено втручатися в дії рою.
Для проходження дистанції команді необхідно для кожного учасника: альпіністська система з блокіровкою (довжина блокіровки – 4,5 м, діаметр вірьовки 10 мм); 2 прусика (діаметр вірьовки 6 мм);  карабіни альпіністські з муфтою – 3  шт.;  рукавиці брезентові;  каска (можливе використання будівельної) з номером учасника.
Увага!!! Учасники виходять на старт у закритій формі одежі. Обов’язково повинні бути закриті лікті та коліна.

Змагання проводяться на дистанції довжиною до 500 м, перепад висот до  30 м.
Етапи смуги розміщені в коридорі, промаркованому обмежувальною стрічкою. Всі етапи на початку та в кінці обладнані контрольними лініями.
Кожен етап буде обладнано згідно схеми та опису дистанції.  З порядком та умовами проходження, рої будуть ознайомлені напередодні змагань.
Старт та фініш суміщені.  Стартовий інтервал - 5 хв..
Порядок старту визначається жеребкуванням. Рій прибуває на місце змагань за 10 хв. до старту
Для проходження дистанції ГСК  може встановити заданий  час (ЗЧ).
Штрафи на дистанції ставляться відповідно до заліку, визначеному СК, вони є еквівалентними часу (напр. 1 бал. = 30 сек.).
            Підсумки: Вище місце займають рої з меншим часовим результатом (час проходження дистанції + часовий еквівалент технічних штрафів). При рівності часових результатів вище місце займає рій з меншим технічним штрафом. Інші варіанти будуть визначені ГСК напередодні.
Примітка: Зрив  – неконтрольований рух, переміщення, падіння, втрата контакту з опорою (вірьовкою, колодою, жердиною, рельєфом, відсутність точки опори на рельєфі. Не зараховується, коли під час подолання спуску, переправи по вірьовці з перилами,  учасник утримує в руках вірьовку, але відсутня опора підошви обох ніг.
Можливі перешкоди та етапи:
1. Маятник
2. Подолання заболоченої місцевості по жердинах
3. Подолання заболоченої місцевості по купинах
4. Переправа через річку (яр) по колоді
5. Підйом
6. Траверс
7. Спуск по схилу.
8. Переправа через річку вбрід
9. Рух по-пластунськи ділянкою з обмеженою висотою («підлаз»)
10. Транспортування потерпілого на плащ-палатці
11. Завал
12. Переправа по вірьовці з перилами
13. Рух на фініш гусячим кроком
14.  Подолання лабiринту
       15. Подолання стінки
       16. Подолання траншеї
17. Подолання паркану
18. Метання гранати
19. Подолання рову

Маятник.
 Етап обладнано контрольними лініями.  Вірьовка підвішена до точкової опори.  Ширина  - до 4 м.
Першому учаснику вірьовку подає суддя. На маятнику може знаходитись не більше одного учасника.

Маятник.  Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії. Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
3
 Падіння: учасник упав з «маятника» в небезпечній зоні; учасник, тримаючи «маятник» в руках, переходить небезпечну зону ногами або стрибками на одній нозі;
3
4
Учасник просто переходить зону без використання  «маятника».
20
5
Учасник,  який  не  подолав  етап, при перевищенні заданого часу.
20
6
Порушення  Умов – зняття.
Зняття

Подолання заболоченої місцевості по жердинах.
Довжина етапу до  20м.
Етап обладнано опорами та контрольними лініями.
Кількість жердин – 6, кількість опор - 8
Після падіння з жердини учасник обов’язково стає на опору та обов’язково продовжує долати етап до кінця.

Подолання заболоченої місцевості по жердинах. Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії.  Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
1.1.8
Торкання рельєфу рукою, ногою, тілом, якщо інша нога(ноги) знаходяться на опорі, жердині. Навантаження однією ногою (рукою) жердини, яка впала з однієї (двох) опор. 
1
1.2.5
Падіння:  Опора двома ногами на рельєф або на жердину, яка впала з однієї або двох опор; однією ногою, якщо інша нога у повітрі; опора двома або однією рукою на землю, стоячі на опорі. Опора жердиною на елементи рельєфу на ділянці перешкоди на етапі
3
1.2.8
 Неправильний рух. Перестрибування з опори на опору на етапі переправа по жердинах (за кожний проліт).
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Подолання заболоченої місцевості по купинах.
Довжина етапу до 15 м, відстань між купинами до 1,5 м. Етап обладнано контрольними лініями.
 Етап долається по одному учаснику. Після падіння учасник повинен стати на купину та продовжити долати етап.

Подолання заболоченої місцевості по купинах. Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії. Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
1.1.8
 Торкання рельєфу, землі, рукою, ногою (кожне), якщо інша нога (ноги) знаходяться на  купині.
1
1.2.5
Падіння: ступання однією, двома ногами в небезпечній зоні,  тобто поза контур купини; опора  двома або однією рукою на землю,  стоячи на купині
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Переправа через річку (яр) по колоді.
 Етап обладнано суддями.  Довжина етапу до 10 м.
Рух по колоді приставним кроком з самостраховкою на перилах. При зависанні на руках, падінні учасник продовжує долати етап, відновивши рівновагу.

Переправа через річку (яр) по колоді. Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії. Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
2.1.1
Не закручена муфта карабіну (не закручена муфта карабіну, або не зафіксована, який використовується для руху)
1
2.1.4
Порушення під час страховки (під час руху по перилах довжина натягнутої самостраховки перевищує відстань витягнутої вгору руки) 
1
2.2.23
Неправильне супроводження, Відсутність контролю супроводжуючої вірьовки (не тримається руками)
3
1.2.1
Два учасника на етапі. Знаходження на одній жорстко закріпленій ділянці перил більше одного учасника. Порушення фіксується по пристібанню на перила карабіну другого учасника. Штрафується кожний учасник більше одного.
3
1.2.21
Неправильний рух. Рух учасника без використання відповідного пристрою для руху (спусковий пристрій, перильний карабін тощо) на етапах де він передбачений умовами проходження
3
1.2.24
Короткочасна відсутність каски. Учасник навмисно чи випадково залишився без каски, але повернув її, не рухаючись з місця.
3
2.3.9
Тимчасова відсутність супроводження. Рух учасника по перилах(переправі) без супроводжуючої вірьовки
6
1.2.25
Зрив  з зависанням на  командній страховці, самостраховці в зоні етапу
6
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
1.5.2
Рух без каски. Навмисний або вимушений рух (знаходження) учасника без каски
зняття
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

 Підйом по схилу.
Етап обладнано контрольною лінією. Довжина етапу до 30 м.
Учасник на самостраховці (за допомогою схоплюючого вузла) долає етап. На вірьовці може знаходитись лише один учасник.
Зрив учасника на етапі фіксується як штраф у випадку, коли учасник упав на схилі та випустив вірьовку з обох рук. Обов’язково, після падіння він повинен продовжити підйом по вірьовці. Якщо учасник упав на схилі та тримає вірьовку однією, двома руками – падіння не фіксується, штраф не ставиться.

Підйом по схилу.      Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії. Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
2.1.1
Не закручена муфта карабіну (не закручена муфта карабіну, або не зафіксована, який використовується для руху)
1
2.1.4
Порушення під час страховки (під час руху по перилах довжина натягнутої самостраховки перевищує відстань витягнутої вгору руки) 
1
1.2.2
Два учасника на ділянці маршруту під час підйому, спуску. Порушення фіксується по пристібанню карабіну другого учасника. Штрафується кожний учасник більше одного.
3
2.2.19
Провисання страховки, перил. Провисання перильної вірьовки нижче ніг учасника, який іде на самостраховці без командної страховки
3
1.2.25
Зрив  з зависанням на  командній страховці, самостраховці в зоні етапу
6
1.2.24
Короткочасна відсутність каски. Учасник навмисно чи випадково залишився без каски, але повернув її, не рухаючись з місця.
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
1.5.2
Рух без каски. Навмисний або вимушений рух (знаходження) учасника без каски
зняття
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Траверс схилу.
Перила до 25 м (3-5 ділянок) між опорами обладнані   наверху схилу . Тримаючись за вірьовку обома руками учасники по одному долають етап на самостраховці.
 Після зриву, учасник продовжує долати етап з місця падіння.

Траверс схилу. Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії. Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
2.1.1
Не закручена муфта карабіну (не закручена муфта карабіну, або не зафіксована, який використовується для руху)
1
2.1.4
Порушення під час страховки (під час руху по перилах довжина натягнутої самостраховки перевищує відстань витягнутої вгору руки) 
1
1.2.1
Два учасника на етапі. Знаходження на одній жорстко закріпленій ділянці перил більше одного учасника. Порушення фіксується по пристібанню на перила карабіну другого учасника. Штрафується кожний учасник більше одного.
3
1.2.16
Неправильний рух. Рух спиною до скель, схилу на етапах траверс; грудьми вниз під час спуску по схилу
3
1.2.25
Зрив  з зависанням на  командній страховці, самостраховці в зоні етапу
6
1.2.24
Короткочасна відсутність каски. Учасник навмисно чи випадково залишився без каски, але повернув її, не рухаючись з місця.
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
1.5.2
Рух без каски. Навмисний або вимушений рух (знаходження) учасника без каски
зняття
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Спуск по схилу.
Довжина до 20 м. На самостраховці схоплюючим вузлом  учасник спускається по схилу. На вірьовці може знаходитись лише один учасник.
Зрив учасника на етапі фіксується як штраф у разі, коли учасник упав на схилі та випустив вірьовку з обох рук. Якщо учасник упав на схилі та тримає вірьовку однією, двома руками – падіння не фіксується, штраф не ставиться.
 
Спуск по схилу.  Характер порушень.
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії. Торкання рельєфу за контрольною лінією.
1
2.1.1
Не закручена муфта карабіну (не закручена муфта карабіну, або не зафіксована, який використовується для руху)
1
2.1.4
Порушення під час страховки (під час руху по перилах довжина натягнутої самостраховки перевищує відстань витягнутої вгору руки) 
1
1.2.2
Два учасника на ділянці маршруту під час підйому, спуску. Порушення фіксується по пристібанню карабіну другого учасника. Штрафується кожний учасник більше одного.
3
1.2.16
Неправильний рух. Рух спиною до скель, схилу на етапах траверс; грудьми вниз під час спуску по схилу
3
1.2.25
Зрив  з зависанням на  командній страховці, самостраховці в зоні етапу
6
1.2.24
Короткочасна відсутність каски. Учасник навмисно чи випадково залишився без каски, але повернув її, не рухаючись з місця.
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
1.5.2
Рух без каски. Навмисний або вимушений рух (знаходження) учасника без каски
зняття
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Переправа по  вірьовці з перилами (по паралельних вірьовках)
Етап обладнано суддівськими вірьовками. Відстань між вірьовками до 1,5 м. Довжина етапу до 15 м.
На вірьовці дозволяється знаходитись лише одному учаснику. Рух по вірьовці лише приставним кроком з самостраховкою усом. Після зриву (падіння) учасник відновлює рух по вірьовці.

Переправа по вірьовці з перилами. Характер порушень
Штраф
1.1.1
Заступ контрольної лінії.
1
2.1.1
Не закручена муфта карабіну (не закручена муфта карабіну, або не зафіксована, який використовується для руху)
1
2.1.4
Порушення під час страховки (під час руху по перилах довжина натягнутої самостраховки перевищує відстань витягнутої вгору руки) 
1
2.2.23
Неправильне супроводження, Відсутність контролю супроводжуючої вірьовки (не тримається руками)
3
1.2.1
Два учасника на етапі. Знаходження на одній жорстко закріпленій ділянці перил більше одного учасника. Порушення фіксується по пристібанню на перила карабіну другого учасника. Штрафується кожний учасник більше одного.
3
2.3.9
Тимчасова відсутність супроводження. Рух учасника по перилах(переправі) без супроводжуючої вірьовки
6
1.2.25
Зрив  з зависанням на  командній страховці, самостраховці в зоні етапу
6
1.2.24
Короткочасна відсутність каски. Учасник навмисно чи випадково залишився без каски, але повернув її, не рухаючись з місця.
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
1.5.2
Рух без каски. Навмисний або вимушений рух (знаходження) учасника без каски
зняття
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Рух по–пластунські через коридор з обмеженою висотою (підлаз).
Етап обладнано промаркованим коридором, шириною до 90 см, висотою до 50-60 см. Довжина етапу до 30 м.
Учасники долають етап по-пластунськи.

Рух по–пластунськи через коридор з обмеженою висотою.
Характер порушень.
Штраф
1
Торкання обмеження  рукою, ногою, тілом - за кожне
1
2
Два або більше учасників на етапі, за кожного
3
3
Вихід за обмеження - за кожне
6
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Транспортування потерпілого на плащ-палатці
Етап обладнано промаркованим коридором, шириною до 100 см, висотою до 60-70 см. Довжина етапу до 30 м.
Учасники долають етап по-пластунськи.

Рух по–пластунськи через коридор з обмеженою висотою.
Характер порушень.
Штраф
1
Торкання обмеження  рукою, ногою, тілом - за кожне
1
2
Два або більше учасників на етапі, за кожного
3
3
Вихід за обмеження - за кожне
6
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Завал
Етап обладнано натягнутою сіткою, висотою до 3 м. Учасники, по одному, долають етап.
Завал. Характер порушень
Штраф
1
Два учасника на етапі
3
2
Використання опор
3
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Рух на фініш гусячим кроком.
Довжина етапу  до 15 м.
Учасники рухаються навприсідки в обмеженому коридорі, тримаючись один за одного.
Рух на фініш гусячим кроком. Характер порушень.
штраф
1
Торкання  коліньми землі, обмеження  рукою, ногою, тілом - за кожне
1
2
Вихід за обмеження - за кожне
6
3
Падіння учасників
10
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

Подолання лабiринту
 Лабіринт довжиною 6 м,  шириною - 2 м,  висотою 1.1 м  (кiлькiсть проходiв - 10, ширина проходу - 0.5 м);

Подолання стінки
Стінка висотою 1.1 м, шириною 2.6 м i товщиною  0.4 м з двома проломами (нижнiй розмiром 1х0.4 м розташований на рiвнi землi, верхнiй розмiром 0.5х0.6 м на висотi 0.35м вiд землi з прилягаючою до неї площиною 1х2.6 м;

Подолання траншеї
Траншея глибиною 1.5 м: залізти та вилізти з траншеї

Подолання паркану
Подолати паркан  висотою 1.1 м, шириною 2.6 м

Метання гранати
Стоячи в траншеї або лежачи: кинути гранату масою 600 г із траншеї на 20 м, по цегляній стінці (проломах) або по площі (2,6 м х 1 м) перед стінкою (зараховується пряме попадання); у разі непопадання в ціль першою гранатою продовжувати метання (не більше 3-х гранат) до ураження цілі; за непопадання гранати  штаф 1 бал. (за кожну гранату, що не потрапила в ціль).

Подолання рову
Подолати рів (перестрибнути) шириною 2, 2,5 і 3 м, глибиною 1 м.
(На етапи подолання лабіринту, стінки, паркану, траншеї, рову, метання гранати таблиця штрафів буде доведена додатково)
            Підсумки:
Результат рою  (команди) визначається сумою часу, витраченого на проходження дистанції і штрафів. При рівності результатів роїв вищі місця одержують ті, хто має менший штраф.
Якщо всі означені показники роїв однакові, вони займають одне вище місце, а наступний одержує місце на одне більше, ніж кількість роїв в протоколі до нього.
Якщо після закінчення заданого часу етап подолали не всі учасники рою, рій отримує штраф відповідно до таблиць штрафів.
Якщо учасники рою відмовляються від проходження окремих етапів, рій займає місце після тих роїв, які пройшли усі етапи дистанції.
Інші варіанти підведення підсумків будуть визначені ГСК напередодні.
ГСК змагань можуть вносити зміни за елементами проходження смуги перешкод у зв’язку з наявністю таких елементів або заміни їх іншими

5.1.4. ЗМАГАННЯ  «РЯТІВНИК» (надання першої долікарської допомоги та транспортування «потерпілого»)
Змагання проводяться відповідно до розділу 3.13  Правил змагань зі спортивного туризму, затверджених Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, погоджених Федерацією спортивного туризму України 2008 рік, Настанов з проведення змагань з пішохідного туризму, затверджених рішенням Виконкому Федерації спортивного туризму України 11.04.2015 року,
наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16.06.2014 № 398 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах»,
Змагання з надання першої долікарської допомоги та елементами  рятувальних робіт.
Кількість учасників – 6 осіб, із них не менше 2-х осіб протилежної статі, наявність касок обов’язкова.
Медична аптечка команди в комплекті. Розхідні нестирильні бинти для виконання завдань.
Теоретичний та практичний тур:
На виконання завдань відводиться 9 хвилин (3 хвилини на теоретичний тур і 6 хвилин на практичний).
1. Теоретичний тур (можливі завдання):
  принципи надання першої медичної допомоги; що має знати та вміти той, хто надає допомогу; від яких дій слід утримуватися, надаючи першу медичну допомогу; правила надання першої допомоги при опіках, тепловому та сонячному ударі, відмороженнях, переохолодженні, ураженні електричним струмом, утопленні, тривалому стисканні окремих частин тіла, гострому болі в животі, отруєнні хімічними продуктами, їжею, грибами, ягодами, укусах отруйних змій, комах та павуків. (список питань додається)
Рій витягує картку і виконує завдання. З цього моменту суддею починається відлік часу, відведеного на теоретичний тур. Рою дається 1 хвилина на обговорення відповіді і 2 хвилини на запис відповіді в картці. За допущені помилки рій одержує штрафні бали.
Можливе  виконання теоретичного туру у формі тестування.

  2. Практичний тур (можливі завдання):
  штучна вентиляція легень, непрямий масаж серця, накладання пов’язок на голову, передпліччя, ліктьовий, плечовий, колінний, гомілкостопний суглоби, накладання джгута на стегно. (перелік питань додається)
Виконання завдань практичного туру розпочинається після увімкнення суддею секундоміра.
 Оцінювання суддею  практичного туру відбувається у відповідності до розробленої таблиці штрафів після доповіді рою про готовність або у разі закінчення відведеного часу (6 хвилин).
 Суддя вказує рою про штраф, секретар заносить результати у протокол.


Теоретичний та практичний тур. Характер порушень.
Штраф
5.1.5
Помилка (неточність) під час надання долікарської допомоги (за кожну помилку, але не більше 6 балів)
1
5.2.2
Неправильна відповідь, помилка. Неправильне надання долікарської допомоги (за кожну помилку). Робота без засобів особистого захисту.
3
6.20.1
Невиконання завдань при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди надати допомогу; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

  3. Після виконання завдань рій проходить швидкісний етап:
накладання шини з підручного матеріалу (або стандартної медичної) (при переломах плеча, передпліччя, стегна, гомілки) та транспортування потерпілого по дистанції (перелік перешкод – буде вказано напередодні змагань) на ношах, виготовлених із двох жердин, трьох поперечин та трьох брезентових курток (штормовок) або шматка брезенту (або санітарних ношах). Потерпілий визначається роєм, йому заборонено виконувати будь-які дії, що полегшують роботу рою.
Виготовлення нош для транспортування потерпілого може включатися в етап або виготовлятися окремо.
Загальні вимоги
Транспортування умовно потерпілого (далі – потерпілого) здійснюється по пересіченій місцевості.
Укладання та зняття потерпілого на ноші (кокон) здійснюються відповідно до умовної травми. Пасивного потерпілого двоє учасників піднімають та вкладають або знімають з нош (кокона). У залежності від специфіки травми може задаватися інший принцип укладання та зняття потерпілого з нош, що повинно бути вказано в Умовах.
Ноші (кокон) повинні транспортуватися так, щоб на похилих ділянках маршруту (етапу) голова потерпілого знаходилася вище ніг.
Під час транспортування потерпілого на ношах потерпілий повинен бути прикріплений до них в трьох точках (груди, стегна, гомілки) мотузками діаметром не менше 6 мм (стропами), які зафіксовані до жердин для попередження перевертання потерпілого на зворотну сторону нош.
Засоби для транспортування потерпілого
Для виготовлення нош використовуються:
       дві поздовжні (2,5-3 м) жердини;
       три поперечні (0,6-1 м) жердини;
       мотузка допоміжна або основна;
       штормівки (не менше двох) чи спеціальний чохол (полотнище), зшитий із міцної тканини тощо.
Чохол (полотнище) повинен бути допущений ГСК або технічною комісією.
Крайні поперечні жердини прив’язуються до поздовжніх жердин зверху, а середня – знизу (на відстані 20-50 см від поперечної жердини зі сторони голови).
При виготовленні нош повинно бути забезпечено не менше двох обертів по кожному куту перехрестя жердин, якщо використовуються петлі із сертифікованої стропи, основна або допоміжна мотузка (див. додаток 1).
Для зв’язування використовуються вузли відповідного призначення, передбачені Технічним регламентом (див.додаток  2).
Ноші повинні бути обладнані натягнутими діагоналями (мотузка діаметром не менше 6 мм або петлі із сертифікованої стропи), які закріплюються до внутрішніх кутів каркасу нош.
Якщо наповнення нош в’яжеться з мотузок, кріплення їх до поздовжніх жердин здійснюється за допомогою вузлів стремено або напівсхоплюючих, відстань між якими повинна бути до 20 см.
Якщо наповнення нош виготовляється зі штормівок, то повздовжні жердини повинні бути протягнуті через рукави, які вивернуті всередину. Усі ґудзики та блискавки повинні бути застібнуті. Застібки повинні знаходитися на нижній стороні нош.
Ноші повинні бути зав’язані відповідно до зросту потерпілого: голова повинна лежати на крайній поперечині, а інша крайня поперечина повинна знаходитися між колінами й п’ятою (але не під колінами).
Потерпілий у ношах транспортується на килимку; потерпілий у коконі транспортується на килимку та/або в спальному мішку.
Перенесення по місцевості
Транспортування потерпілого по пересіченій місцевості може здійснюватися способом, визначеним Умовами. Допускається підміна транспортуючого.
Ноші (кокон) повинні переноситися по місцевості не менше ніж двома учасниками команди. Супроводжуючий учасник обов’язковий. Супроводжуючий учасник повинен знаходитися поруч із ношами на відстані, яка дозволяє контролювати стан потерпілого й тримати в полі зору обличчя потерпілого.
На горизонтальних ділянках положення потерпілого головою вперед.


Швидкісний етап, виготовлення нош, транспортування потерпілого. Характер порушень.
Штраф
5.1.1
Помилка під час в’язання вузлів. Відсутність контрольних вузлів
1
5.1.3
Не сформований вузол (вузол, що не був затягнутий або розпустився під час роботи учасників)
1
5.2.1
Не зав’язаний вузол, неправильне використання вузла
3
4.2.2
Неправильне обладнання нош. Поперечини прив’язані неправильно, діагоналі відсутні (не натягнуті) або прикріплені не до внутрішніх кутів каркасу. За кожне порушення.
3
4.2.3
Неправильне обладнання нош. При використанні штормівок жердини не протягнуті через рукави, які вивернуті всередину штормівок; штормівки не застібнуті на всі гудзики; застібки розміщені зверху ложа;
3
5.1.5
Помилка (неточність) під час надання долікарської допомоги (за кожну помилку, але не більше 6 балів)
1
5.2.2
Неправильне надання долікарської допомоги.
3
4.2.8
Неправильне кріплення потерпілого до нош. Кріплення потерпілого до нош менше ніж у трьох точках (грудині, стегнах, ногах); відсутня фіксація вірьовок до жердин нош.
3
4.2.1
Потерпілий надає допомогу. Будь-які дії потерпілого, які полегшують роботу учасникам команди
3
1.1.1
Заступ контрольної лінії.
1
4.1.1
Торкання потерпілого. Торкання будь-якою частиною тіла потерпілого (ложа нош) землі, стовбурів і гілок дерев, рельєфу (не більше двох) за кожне
1
4.2.5
Неправильні дії. Транспортування потерпілого на ношах таким чином, що його голова знаходиться нижче ніг. Невірні дії супроводжуючого.
3
4.3.3
Відсутність транспортного обладнання. Розпадання нош (відсутність хоча б 1 кріплення поперечин)
10
4.3.4
Падіння нош, потерпілого. Рух чи більше двох торкань потерплого, нош рельєфу на ділянці перешкоди
10
4.3.5
Ноші з потерпілим упали, потерпілий випав із нош
10
1.5.1
Рух поза обмежувальною лінією
10
6.20.1
Учасник,  який  не  подолав  етап в т.ч. при перевищенні заданого часу.
20
6.0.1
Порушення  Умов – Повна зміна Умов.
зняття
6.0.3
Технічна непідготовленість, неетична поведінка. Не вміння команди подолати етап без допомоги суддів; неспортивна поведінка після попередження суддями.
зняття

 Після закінчення «швидкісного етапу» рій переходить до навчального додаткового етапу «Надання домедичної допомоги пораненому  під час обстрілу»
Вимоги:
Рій отримує ввідну стосовно ситуації при виявленні пораненого та здійснює необхідні дії в зоні обстрілу та в зоні укриття.
Оцінюється правильність виконання алгоритму дій підрозділу в зоні обстрілу при виявленні пораненого.
Оцінюється час накладання джгута.
Оцінюється правильність виконання алгоритму дій при допомозі пораненому в зоні укриття.
Оцінюється загальний час в зоні обстрілу, в зоні укриття та транспортування пораненого в зону повної безпеки.

Весь рій проходить етап одночасно.
По команді судді на етапі «Обстріл» весь рій повинен упасти на землю. Суддя підходить до будь-якого члена рою і наліплює йому червоний скотч на уявну зону ураження. Уявний уражений кричить «Я поранений» і «втрачає свідомість». В цей час запускається секундомір. Найближчий до пораненого учасник рою повинен швидко правильно зреагувати на поранення товариша – повідомити рій, рушити до пораненого. При наближенні до пораненого (збоку) учасник, який надає допомогу – «рятівник» повинен проконтролювати зброю пораненого (по можливості забрати зброю та відкласти її в бік) і накласти кровоспинний джгут (джгут накладається без затягування!!!) або здійснити тампонування. Коли «рятівник» витягне джгут або отримає його від судді, то запускається секундомір, який виміряє час накладання джгута. Потім рій повинен утворити тактичний елемент «коридор» (коли вільні учасники імітують ведення вогню і утворюють тактичний елемент – прикриття евакуаційної групи з обох боків з періодичним відходом) для евакуації пораненого в «жовту» зону (укриття) зазначену суддею. «Рятівник» самостійно або при допомозі другого бійця транспортують пораненого (способом переповзання) в «жовту зону» (укриття) і обов’язково забирає з собою імітаційну зброю пораненого. В «жовтій» зоні рій займає кругову оборону, а один із учасників рою – «санітар», продовжує проводити алгоритм «Кровтеча + Дихальні шляхи + Дихання + Кровотеча» (CABC). «Санітар» здійснює свої дії і голосно їх коментує. При цьому іншим учасникам заборонено допомагати «санітару». Суддя повинен оцінити правильність перевірки можливої додаткової кровотечі на кінцівках, дихальних шляхів, огляду грудини (і локалізації можливого поранення в груди), та бинтування поранення. Після проведення алгоритму першої допомоги по команді «санітара» рій здійснюючи тактичний елемент «коридор») евакуює потерпілого (довільним способом) до точки евакуації (в «зелену» зону), яку вказує суддя.
Після доставки пораненого в «зелену» зону суддею етапу подається команда «Стоп» і час на секундомірі зупиняється. Контрольний час визначається безпосередньо суддівською колегією за добу до початку змагання.
Підраховується кількість правильно виконаних елементів надання першої домедичної допомоги, дії інших членів рою, та зазначається час накладання джгута і транспортування в кінцеву точку.

Визначення результату: Враховуються: час виконання завдань, штрафні бали теоретичного та практичного турів, переведені в час, та час проходження швидкісного етапу з урахуванням штрафів.
Рій, що перевищив ліміт часу, отримує штраф 30 балів.
Переможець визначається за найменшим часом одержаним під час змагань. При рівності показників перемагає той, хто отримав менше штрафів при виконанні завдань практичного туру, при рівності і цих показників перемагає той, хто отримав менше штрафів при виконанні завдань теоретичного туру.
Якщо всі означені показники роїв однакові, вони займають одне вище місце, а наступний одержує місце на одне більше, ніж кількість роїв в протоколі до нього.
Якщо після закінчення заданого часу етап подолали не всі учасники рою, рій отримує штраф відповідно до таблиць штрафів.
Якщо учасники рою відмовляються від проходження окремих етапів, рій займає місце після тих роїв, які пройшли усі етапи дистанції.
Інші варіанти підведення підсумків будуть визначені ГСК напередодні.

Перелік питань умовних травм і захворювань
для теоретичного та практичного заліку.
1. Надання домедичної допомоги постраждалим при раптовій зупинці серця.
2. Надання домедичної допомоги постраждалим при серцевому нападі (гостра серцево-судинна недостатність, непритомність).
3. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на пошкодження хребта.
4. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на травму голови (черепно-мозкова травма).
5. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на пошкодження живота (проникаюче поранення черевної порожнини).
6. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на травму грудної клітки (перелом ребер).
7. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на перелом кісток кінцівок (стегно, гомілка, щиколотка, передпліччя, плече, ключиця; перелом тазу).
8. Надання домедичної допомоги постраждалим при рані кінцівки, в тому числі ускладненій кровотечею (кровотечі).
9. Надання домедичної допомоги постраждалим при позиційному стисканні м’яких тканин (защемлення кінцівок (тривале).
10. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на шок.
11. Надання домедичної допомоги постраждалим при підозрі на гостре отруєння невідомою речовиною (харчове отруєння).
12. Надання домедичної допомоги постраждалим з опіками (термічні опіки).
13. Надання домедичної допомоги постраждалим з переохолодженням/ відмороженням.
14. Надання домедичної допомоги постраждалим при утопленні.
15. Надання домедичної допомоги постраждалим при перегріванні (тепловий, сонячний удар)
16. Надання домедичної допомоги постраждалим при травмах та пошкодженнях очей.
17. Надання домедичної допомоги постраждалим при укусах тварин та комах.
18. Надання домедичної допомоги постраждалим при ураженні електричним струмом та блискавкою;
19. Надання домедичної допомоги постраждалим при судомах (епілепсії).
20. Надання домедичної допомоги постраждалим при травмах суглобів (розтягнення та розрив зв'язок, вивихи)

5.1.5. КОНКУРС «БІВАК» (таборування)
Табір організовується без творчих (візуально-демонстративних і інших елементів), які не використовуються в військовому табору і демаскують табір.
Кожному рою виділяється ділянка для постановки наметів розміром 10х10 метрів та окремо для вогнища, приготування їжі.

Обов’язкові атрибутихоругва (прапор), емблема, назва,
Табличка з назвою ЗЗСО
Розмір таблички – ширина -70 см, висота – 20 см, висота букв – 10 см (чорний колір, фарба незмиваюча); висота древка – 150 см. 

Проводиться оцінка побуту, чистоти, доцільності розміщення, дотримання санітарно-гігієнічних норм, стан спорядження, особистих речей, посуду, продуктів харчування тощо. Огляди біваку проводяться систематично протягом усіх днів перебування.
  Час огляду таборів Суддівською колегією та Таборовою старшиною – відповідно до програми за поточним графіком, який попередньо не оприлюднюється.
Оцінювання таборування відбувається відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби ЗС України, санітарно-гігієнічних вимог та загальних вимог до туристського біваку.
  Командам виставляються бали:
критерії
оцінка в балах до
оцінюється один раз

планування табору, естетичне оформлення
20
наявність ройових атрибутів (прапор (хоругва), емблема) та табличка з назвою району, міста, ОТГ
10
постановка наметів
5
наявність тентів для захисту від дощу (під намет та зверху)
10
оцінюється кожного дня

чистота на території рою та на місці вогнища
20
виконання заходів пожежної безпеки та охорона довкілля
10
дотримання режиму та розпорядку дня;
15
фіксація місця перебування учасників таборування
5
стан та наявність предметів особистої гігієни
15
стан зберігання особистих речей 
15
наявність миючих та дезінфікуючих засобів
5
гігієна зберігання харчових продуктів, посуду 
15
наявність поліетиленових технічних мішків для сміття та своєчасність їх видалення у контейнери
5
мова та культура спілкування
20
відсутність організованого нічного чергування  свого табору
15
втрата під час чергування обов’язкових атрибутів (прапор (хоругва), емблема тощо)
15
всього
200
Порушення режиму та розпорядку дня, неорганізованість, недисциплінованість
до – 100 балів за день

Переможець визначається за найбільшою сумою балів, набраною за усі дні гри.
Ройові атрибути
Назва рою.  Кожен рій обирає собі назву за тематикою історичної героїки борців за незалежність України.  Мета: створення збірного образу, який би сприймали члени рою як частинку себе, і це б мотивувало їх спільно наслідувати свій ідеал, співдіяти у досягненні перемоги.
Відзначка (емблема) – схематичне, символічне зображення назви рою. Форма: білий круг з чорним колом. В середині чорне зображення. Розмір – D - 5 см. Можна використовувати на правому рукаві однострою, на висоті середини між ліктем та краєм рукава на плечі.
 Ройове гасло (клич-девіз). Відображає лицарсько-воїнську, козацьку традицію, світогляд, ідеали. Можна використовувати народні приказки чи прислів’я, латинські вислови. Мета: – клич має ідейно об’єднувати всіх членів  рою, спрямовувати їх на  позитивну поведінку.
 Ройовий позивний. Мета:  – використання під час змагань, зокрема «Теренової гри»,  для зв'язку зі своїми.
 Ройове знамено  – це полотняний квадрат розмірами 75x75 см. Він складається з двох чи трьох барв. На правій (лицевій) стороні у центрі нашивається відзнака гри, висотою 25 см. На тій же стороні розміщуємо симетричний напис назви рою. Розміри букв по висоті – 10 см. На лівій (зворотній) стороні без нашивок. Прапорець носиться прикріпленим до держака довжиною 180 см та діаметром 3 см.
Барви рою – будь-які два чи три кольори. Основна барва для всіх учасників гри «Джура» – малинова, яка виконує функції тла (фону).
 Однострій (типова форма) – мають бути елементи військового одягу сучасного українського війська чи силових структур (без військових відзнак діючих в ЗСУ), але з обов’язковими відзнаками гри «Джура» (на лівому рукаві) і відзнакою рою (на правому рукаві).
Для участі у спортивних (спортивна форма) та польових змаганнях слід використовувати спеціальний одяг (польова форма).
 Учасники гри звертаються один до одного «Друже/подруго»  із  додаванням імені.
Урочисте вітання – «Слава Україні!», відповідь – «Героям слава!».
Гасло гри «ДЖУРА» – «В єдності – сила! В силі – перемога!».
Клич: «Душу – Богові,  життя – Україні, честь – собі».
 Перелік рекомендованого групового та особистого спорядження додається (додаток 3)

5.1.6. Інтелектуальна гра-вікторина «Відун»
Інтелектуальні змагання з історії України, адміністративної території проведення фінального етапу (історико-етнографічні землі), доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України.
У конкурсі беруть участь рої у повному складі (рій – 8 осіб).
Конкурс проводиться у два етапи.
І етап – виконання тестових завдань з історії України різного рівня складності. Оцінювання правильних відповідей: І рівень – 1 бал, ІІ рівень – 2 бали, ІІІ рівень – 3 бали.
ІІ етап – проводиться у формі «Брейн-рингу». Ведучий оголошує запитання для всіх учасників. Для підготовки відповіді надається 1 хвилина, протягом якої рій має обговорити питання та внести свій варіант у бланк відповідей. Кожна правильна відповідь ‒ до 5 балів.
ІІІ етап  - гра, розроблена Українським інститутом національної пам’яті до 100-ліття Української революції.
По завершенню відведеного часу асистенти збирають бланки роїв і ведучий переходить до наступного запитання.
У підготовці питань до гри-вікторини будуть використані навчальні програми з «Історії України» для загальноосвітніх навчальних закладів.
Результати конкурсу будуть визначатися за  сумою набраних балів у двох (або трьох) етапах конкурсу. За рівної кількості балів вище місце посідає рій, який набрав більше балів на ІІ етапі.
З умовами проведення та тематикою завдань,  критеріями  оцінювання учасники конкурсу ознайомлюються не пізніше ніж за день до початку конкурсу.

5.1.7. Інтелектуально-творче змагання «ПЛАСТУН»
(за методикою квестів)
Комплексна командна інтелектуально-екстремальна гра з військово-спортивними та туристсько-краєзнавчими елементами та використанням методик квестів.
Умови проведення та критерії оцінювання конкурсу визначаються організаторами в залежності від місця проведення та обраної тематики.
З умовами проведення та тематикою завдань,  критеріями  оцінювання учасники конкурсу будуть ознайомлені не пізніше ніж за день до початку конкурсу.

Етап «Орієнтування» Метою етапу є закріплення практичних навичок орієнтування на відкритій місцевості і швидкісного пересування по пересіченій місцевості (довжина дистанції до 5 км.). Черговість проходження дистанції роями визначається жеребкуванням.
Завдання складається з 4-х частин:
1) Знаходження контрольної точки (КТ) за допомогою карти місцевості (на кожній КТ рій ставить відмітку про проходження).
2) Знаходження «закладки» за азимутом за допомогою магнітного компаса Адріанова.
3) Виконання певних завдань на кожній КТ: логічні задачі; знання з історії українського війська та регіону, де проходять змагання; фізичні вправи; окремі навички з виживання тощо.
4) Виконання «важливого завдання» – цілевказання визначених об’єктів та передача даних засобами радіозв’язку.
Необхідні навички: вміння орієнтуватися на місцевості за допомогою карти і компаса, кросова підготовка, подолання природних (або штучних) перешкод, вміння вирішувати логічні задачі, знати історію українського війська, володіти найпростішими навичками з виживання, знати правила радіообміну інформацією.
Необхідні засоби: карта місцевості, олівець, курвіметр, компас Адріанова (або інший з вказаними градусами), маркер, мала саперна лопатка (або ніж).

Порядок проведення:
На старті рій отримує маршрутний лист та карту місцевості з нанесеними на ній КТ. У маршрутному листі визначено порядок нумерації КТ, які необхідно пройти у визначеному порядку. Кількість КТ визначається організаторами.
Після команди судді етапу «Вперед» вмикається секундомір (або зазначається час початку із зазначенням годин, хвилин і секунд) і рій вирушає на пошуки КТ відповідно до порядку завдань, одним з яких є пошук «закладки». Загальна кількість КТ: від 5 до 10, залежно від умов терену проведення змагань. Для всіх роїв довжина дистанції між КТ однакова.
На кожній КТ присутній суддя, або, у випадку його відсутності, визначений об’єкт/знак, природній або встановлений організаторами. У випадку присутності на КТ судді, він особисто дає завдання учасникам і після його виконання визначає послідовність КТ, які необхідно пройти. У випадку відсутності судді на КТ, рій у повному складі фотографується на фоні об’єкту/знаку і надсилає фото судді конкурсу, використовуючи засоби зв’язку або детально описує об’єкт/знак (на вимогу судді). Після цього отримує від нього наступний номер КТ, який необхідно знайти.
На одній із КТ (у маршрутному листі позначається як «Точка закладки») зазначаються азимути і відстані для знаходження «закладки», що може бути закопана на глибині не більше 20 см або захована чи замаскована у радіусі 1м від фінішної точки проходження за азимутом. Відстань до «закладки» за азимутом не більше 200 м. У «закладці» (пакет з листом) вказується пароль (потрібно запам’ятати) і номер наступної КТ. Завдання для виконання можуть бути закодовані у вигляді логічної задачі.
Секундомір вимикається (або зазначається час прибуття із зазначенням годин, хвилин і секунд) після прибуття на фініш останнього учасника рою. Старт та фініш суміщені.

Змагання проводяться відповідно до розділу 3.13  Правил змагань зі спортивного туризму, затверджених Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, погоджених Федерацією спортивного туризму України 2008 рік, Настанов з проведення змагань з пішохідного туризму, затверджених рішенням Виконкому Федерації спортивного туризму України 11.04.2015 року та критеріями оцінювання, затвердженими Головною суддівською колегією.
Підсумки змагань підводяться за найменшою сумою штрафів, отриманих роєм під час проходження етапів та виконання завдань.

5.1.8. Змагання «Метання гранати»
Ціль: три атакуючі стрільці – ростові фігури (мішень № 8), що встановлені у габариті на відкритій місцевості по фронту 10 м та в глибину 5 м. Габарит (зона) розбивається у глибину на три частини: центральну – глибиною 1 м, ближню та дальню – глибиною по 2 м. Мішені встановлюються: дві – у середині центральної частини та одна – у середині дальньої.
Дальність до цілі: 25 м.
Час: не більше 30 с від команди «Гранатою – вогонь» до вибуху гранати.
Кількість гранат: 1 ручна обороно-наступальна граната на одного учасника.
Рій проходить етап у повному складі.
Положення для метання: стоячи з окопу.
По команді судді «На вогневий рубіж вперед» на етапі весь рій виходить на вогневий рубіж.
По команді кожен джура по черзі за вказівкою старшого судді етапу виходить на вогневу позицію і здійснює метання однієї гранати в ціль - «Ворожа група». Суддя контролер  піднімає верх руку (підтвердження готовності). По команді старшого судді етапу (коли він бачить підтвердження від судді-контролера) учасник проводить метання гранати в ціль. Суддя-контролер під час метання доповідає про місце влучання (зону), в якій граната «вибухнула» (упала і зупинилася). Старший суддя етапу фіксує результат кожного джури.
Старший суддя етапу по завершенні метання останнім джурою подає команду: «Метання закінчити». Таймер зупиняється.
Результати метання кожного учасника доповідають старшому судді етапу.
Оцінка:
«відмінно» (5 балів) – влучання у центральну частину габариту;
«добре» (4 бали) – влучання у дальню частину габариту;
«задовільно» (3 бали) – влучання у ближню частину габариту.
«незадовільно» (2 бали) – граната перекинута через габарит (за дальню частину).
Всі набрані бали учасниками команди сумують плюс затрачений час  в загальний результат.

5.1.9. Змагання «Саперна підготовка»
Виконує весь рій в повному складі.
Загальний час на виконання етапу - до 10 хвилин.
Кількість макетів мін (протипіхотних та протитанкових) – не менше 10 шт.  Кількість саперних щупів не більше 4 шт.
Ділянка проходження етапу розміром від 20 метрів в довжину і 4 метри в ширину з м’яким ґрунтом.
Рій отримує завдання виявити на визначеній ділянці місцевості (дорозі) ворожі міни.
По команді старшого судді на етапі «Почали» (запускається секундомір чи таймер) весь рій починає рух по замінованій ділянці повзком. Учасники переповзають ділянку і за допомогою щупів перевіряють ділянку на наявність мін. Кожен учасник повинен правильно користуватися саперним щупом та вміти здійснювати тактичне прикриття групи. Поки одна частина рою займається виявленням мін, інша в цей час займається прикриттям саперів.
Кут входження щупа повинен бути не більше 45 градусів. Прикриття групи повинно здійснювати на 360 градусів.
В іншому випадку, при явному порушенні користуванням щупом або виконанні тактичних дій суддівська колегія етапу має право призупинити команду для пояснення правильності виконання вимог етапу. В разі повторного порушення суддя знову може зупинити команду і знову провести пояснення. В усіх випадках час проходження командою етапу не призупиняється.
В разі виявлення міни учасник подає сигнал «Міна» і позначкою «М» відмічає заміноване місце.  За знаходження міни ставиться 1 бал. Таким чином команда набирає бали і намагається чим швидше пройти ділянку в повному складі. По закінченню часу проходження етапу або після виявлення всіх мін закладених організаторами  старшим суддею етапу подається команда «Стоп».
Підраховується кількість знайдених мін (по 1 балу за міну), дії групи в прикритті («відмінно» - 2 бали, «задовільно» - 1 бал, «незадовільно» - 0 балів) і час проходження замінованої ділянки.
Бали - це основний показник, а час -  додатковий у випадку однакової кількості набраних балів командами.

5.2. Змагання з фізичної підготовки – обов’язковий
Змагання складаються з виконання двох вправ з фізичної підготовки всіма членами рою одночасно – підтягування на перекладині і згинання та розгинання рук в упорі на брусах.
По команді судді етапу рій  наближаються до снаряду з фізичної підготовки (перекладина, потім бруси).
Біля кожного учасника знаходиться суддя-контролер. По команді судді-контролера  учасник виконує вправу на снарядах згідно вимог по фізичній підготовці ЗСУ (вони ж і використовуються у заліках предмету «Захист Вітчизни»). Спочатку проводяться всім роєм вправи на перекладині, потім на брусах. Суддя-контролер фіксує результат учасника, а потім доповідає старшому судді етапу загальну суму виконаних дій (підсумок за кількістю підтягувань і відтискань разом).  Між вправами перепочинок не більше 1 хвилини.
Вправа № 1. Підтягування на перекладині
Вихідне положення (далі – ВП): вис хватом зверху на прямих руках (руки на ширині плечей), ноги разом (або схрещені). Згинаючи руки, підняти тіло одним рухом до положення «підборіддя вище перекладини». Повністю розгинаючи руки, опуститися у ВП не розхитуючись.
Забороняється: відводити ноги назад у ВП, виконувати махові та ривкові рухи тулубом та ногами, згинати ноги у колінах.
Дозволяється: незначне повільне відхилення прямих ніг уперед та тіла від нерухомого положення.
Рахунок оголошується після фіксації ВП і є дозволом на продовження виконання вправи.

Вправа № 2. Згинання і розгинання рук в упорі на брусах.
Вихідне положення (далі ВП): упор на прямих руках на брусах, тіло пряме.
Згинаючи руки опустити пряме тіло в упор на зігнутих руках (кут між плечем і передпліччям 90 градусів), розгинаючи руки повернутися у ВП. Рахунок оголошується після фіксації ВП і є дозволом на продовження виконання вправи.
Забороняється: закидати гомілки назад, згинати ноги у колінах.
Дозволяється: відхилення тіла від нерухомого положення.
5.3. КОНКУРС «ВАТРА»
Конкурс «Ватра» -  представлення роїв (візитівка рою) – передбачає представлення рою у повному  складі (8 осіб)  протягом 5 хвилин у формі візитної картки.
Мета представлення – ознайомлення учасників Гри з членами рою, його діяльністю протягом року.
«Візитка»  представляється без використання  додаткових сценічних декорацій  на фоні єдиної для всіх роїв сценічної ширми.

Рій в день заїзду подає у Суддівську колегію сценарій виступу (сторінка А-4), де вказується: назва композиції; назва рою; тема; мета; повністю розписаний хід виступу.
Критерії оцінювання
Оцінка в балах
відповідність назві композиції, темі
10
досягнення мети
10
художньо-естетичний рівень
10
артистичність та майстерність виконання
10
інформаційна насиченість змісту програми
10
музичний супровід (живе виконання, використання фонограм («мінусовок»)
10
використання у дійстві власних ройових атрибутів
10
оригінальність (регіональні особливості)
10
композиційна виправданість
10
загальне враження
10
реалізація сценарного задуму
10
Максимальна кількість балів.
110

При реєстрації у мандатну комісії ІІІ етапу рій подає свою Книгу звитяг (п. 16 Положення про Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру «Сокіл» («Джура»), затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 р. № 845).

 Остаточні Умови проведення змагань та конкурсів оголошуються Суддівською колегією не пізніше ніж за добу до початку їх проведення.


Додаток 3
до пункту 5.1.5 «Конкурс Бівак»

Рекомендоване Групове спорядження

- Палатки в комплекті (стійки, кілочки) на  групу
- Поліетиленові тенти (під кожну палатку по розміру дна та верхній тент, що перекриває краї палатки  не менше ніж 70 см) – за необхідності
- Тенти (навіси від сонця)
- Табличка з назвою району, міста, територіальної громади
- Обладнання для вогнища для приготування їжі
- Набір котелків для приготування їжі для групи, розливна ложка
- Посуд для забору води
- Медична аптечка на групу в 10 осіб з набором медикаментів для надання першої допомоги та  з розхідними матеріалами для участі у змаганнях
- Стрічка для огородження території табору
- Сокира
- Сірники
- Лопата
- Ножівка
 - Миючі засоби для посуду
- Поліетиленові технічні мішки для сміття
- Скотч широкий прозорий (шириною 4-5 см)
- компас

Рекомендоване особисте спорядження

-  рюкзак
- спальний мішок, ковдра
- килимок пінополеуретановий;
- водозахисна довга куртка або накидка від дощу;
- головний убір (панама, бейсболка, берет або шапочка (по погоді);
- теплий светр, або куртка
- основне взуття (міцні ношені черевики) і засоби догляду за ними;
- легке взуття (кросівки);
- встановлений однострій;
- зміна нижньої білизни і футболка,
- шкарпетки – пара на день або 3-4 пари з умовою періодичного прання;
- одяг для сну;
- робочий одяг для змагань:
- фляжка;
- КЛМН (Кружка-Ложка, Миска-Ніж), упаковані в мішечок-чохол, ніж у піхвах;
- засоби особистої гігієни (мило, зубна паста і щітка, рушник, шампунь, гребінець, туалетний папір, носовички);
- особиста аптечка (пластирі, «зеленка» або йод, бинти в коробочці);
- ремонтний набір (нитки, голки, ґудзики, шнурки в упаковці).
- блокнот з ручкою, олівець, ластик;
- ліхтарик із запасом елементів живлення;
- годинник;
 - засоби від комарів





Немає коментарів:

Дописати коментар